Show simple item record

dc.contributor.advisorSkallerud, Kåre
dc.contributor.authorZamandaraeh, Zara
dc.date.accessioned2018-01-18T15:28:09Z
dc.date.available2018-01-18T15:28:09Z
dc.date.issued2017-06-01
dc.description.abstractMålet med denne masteroppgaven var å få en forståelse for hvilke holdninger og barrierer driver forbrukere til å danne intensjon for konsum av fisk i Teheran. Undersøkelsens spørsmål er: “Hvilke faktorer påvirker fiskeforbruk og intensjon i forbruk av fisk blant befolkningen i Teheran?” For å løse denne problemstillingen tar studien utgangspunkt i ” teorien om planlagt atferd” (Ajzen, 1991), som begrunner hvilke faktorer kan påvirke intensjonskomponenten. De empiriske undersøkelsene av denne teorien er utført som en spørreundersøkelse blant befolkningen i tre bydeler i Teheran. Til sammen 202 valide svar ble brukt i analysen. Faktor-, reliabilitets-, frekvens- og korrelasjonsanalyse ble benyttet til å utføre statistiske undersøkelser av dataene fra undersøkelsen. Mine resultater viser at 27% av variasjon i intensjon blir forklart i holdninger, kunnskap og innovativeness. Holdningen var den komponenten som påvirket intensjonen i størst grad, etterfulgt av kunnskap og innovativeness. Utover dette avdekker undersøkelsen at sosiale norm som er utviklet av teorien om planlagt atferd, ikke er av betydning for forbrukerens intensjoner. Videre viser resultatene at 25,5% av variasjon i holdninger, 23,7% av variasjon i kunnskap og 23% variasjon i innovativeness blir forklart av de utvalgte indikatorer i hver variabel. Funn viser at helsebevissthet og erkjennelsen om at fisk er sunt for kroppen er gjeldende blant respondenter, men dette fører ikke til at fisk spises oftere. Andre familie medlemmer og barn liker å ha fisk til middag men det vises at kravet dekker ikke et konsum i større frekvenser. Teorien om planlagt atferd har i denne oppgaven vist seg å være et nyttig rammeverk som fungerer fint til å forklare det lave intensjon i å spise fisk blant befolkningen i bydelene nord-, vest-og øst Teheran.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/11987
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2017 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDBED-3902
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213en_US
dc.subjectVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213en_US
dc.titleHvilke faktorer påvirker fiskeforbruk og intensjon i forbruk av fisk blant befolkningen i Teheran? En kvantitativ undersøkelse ved hjelp av teorien om planlagt atferden_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)