Fra Potet til Klima. Mortalitetsfallet i Norge
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/15018Dato
2018-11-07Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johansen, Marthe GamlemoenSammendrag
I 1969 poengterte Michael Drake fallet i dødsraten som det avgjørende skillet i populasjonsutviklingen i Norge. Drake mente at det var bedre ernæring, og særlig poteten som var den avgjørende faktoren for mortalitetsfallet. Siden denne doktoravhandlingen ble avlagt har det blitt utført mange studier på både lokalt og nasjonalt nivå for å beskrive når mortalitetsfallet var, og hvilke faktorer som påvirket dette fallet. Noen forskere slik som Sølvi Sogner fokuserte på helsevesenet og bedre helsestell i form av vaksinasjoner, amming og renslighet. Andre forskere slik som Ståle Dyrvik mente at det var en endring i det epidemiske klimaet og derav endret virulens som var den viktigste faktoren for mortalitetsfallet. Det har aldri vært en etablert konsensus om årsakene bak mortalitetsfallet, og Dyrvik kategoriserer det som en av de største gåtene i norsk historie. I denne mastergradsavhandlingen vil jeg se på hvordan forskningen på mortalitetsfallet har vært preget av kontinuitet og endring, for å belyse hvordan dette feltet har blitt studert i over 50 år.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2018 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: