"Æ syns han e litt mere dialæktat enn mæ". En sosiolingvistisk variasjonsstudie blant ungdom på Drag
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/16267Date
2019-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Andreassen, Line-ThereseAbstract
I dette mastergradsprosjektet ligger fokuset på talemålsvariasjon blant ungdommer fra språkkontaktområdet Drag, og hvilke faktorer som kan være med på å forklare disse variasjonsmønstrene. Drag er et lite tettsted i Tysfjord kommune i Nordland, som ligger om lag 20 mil nord for Bodø og 12 mil sør for Narvik. I denne studien har jeg valgt å plassere dragsdialekten nord i saltenområdet, siden Drag ligger i et grenseområde hvor blant annet apokopen ikke er like sterk som for eksempel i nabokommunen Steigen og i Fauske kommune. Jeg har valgt å se på seks språklige variabler som viser interessant variasjon innenfor dragsdialekten. Disse variablene er nektingsadverb, lågning, apokope, diftong, samt palatalisering av ll og nn. I tillegg har jeg fokus på språkkontakttrekk i dialekten og ser i hvilken grad de brukes av informantene.
Dette er en sosiolingvistisk variasjonsstudie med fokus på mulig endring. Siden ungdommer gjerne er pådrivere i språkendringsprosesser, består informantutvalget mitt av seks ungdommer, tre gutter og tre jenter, mellom 14 og 15 år. Empirien i studien består av dybdeintervjuer med disse seks informantene, samt et dybdeintervju med to eldre informanter fra Drag, en mann og en kvinne, som fungerer som en referansegruppe for å kunne si noe om mulig endring i dialekten.
Gjennom å analysere variasjonsmønstrene for de språklige variablene har jeg funnet ut hvilke variabler som ser ut til å holde seg stabile, og hvilke språktrekk som i større grad erstattes med standardnære former. Det samme gjelder for språkkontakttrekkene. Informantutvalget i denne studien kan plasseres innenfor kategoriene topostatiske og topodynamiske personlighetstyper. De som ønsker seg vekk fra Drag, har flere standardnære former enn de som ønsker å fortsette å bo på Drag. I likhet med mange tidligere variasjonsstudier er det store kjønnsforskjeller i informantgruppen hvor jentene ofte ser ut til å benytte seg av standardnære former, mens guttene i større grad holder seg til tradisjonsformene. Denne talemålsstudien er gjort i et språkkontaktområde som er lite utforsket, og er relevant for språklig variasjonsforskning i Nord-Norge generelt, men også for språkkontaktforskning.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: