Vidkun Quisling og spørsmålet om fascistisk massemobilisering i Norge
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/34032Date
2024-05-14Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Jensen, SanderAbstract
Denne oppgaven tar for seg hvordan Vidkun Quisling så på og arbeidet med spørsmålet om massemobilisering i Norge, og hvorfor Nasjonal Samling kom til kort på dette området. En massemobiliseringskampanje er den organiserte innsatsen til et stort antall mennesker for å skape sosial og politisk endring. Som en form for kollektiv sosial bevegelse involverer massemobiliseringskampanjer ofte deltakelse av en kjerne av aktive medlemmer som deler noen felles mål. Det er i korte trekk en rask, grunnleggende transformasjon av et samfunns sosiale og politiske system, hvor fascister bruker store sammenkomster til å skape patriotisk glød til å oppmuntre til fanatisk entusiasme for den fascistiske saken.
Partiet NS var ikke bare et parti som samarbeidet med Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, men også et parti som på 1930-tallet, med voksende entusiasme, prøvde å endre det politiske systemet og den bestående samfunnsordenen gjennom en «nasjonalsosialistisk revolusjon». I stedet for et politisk demokrati, ville NS ha en nasjonalsosialistisk førerstat. Oppgaven ser det internasjonale og nasjonale i sammenheng, ettersom suksessfulle massemobiliseringsbevegelser, som Hitlers, både var en inspirasjon for Quisling, men også et sammenligningsgrunnlag for denne oppgaven. Ved å se på suksessfulle og ikke-suksessfulle former for fascistisk massemobilisering, vil det gi en bedre indikasjon på hvordan og hvorfor NS kom til kort på dette området. For å forstå massemobiliseringsprinsippet må man altså også forstå og undersøke bevegelser som ikke førte til massemobilisering.
Selv om spørsmålet om massemobilisering står sentralt i fascismeforskningen, er det ikke noen entydig forståelse verken av begrepet fascisme eller av massemobiliseringens betydning for fascistiske bevegelser. Oppgaven ser derfor også nærmere på fascismebegrepet, ettersom det danner et grunnlag for undersøkelsen av massemobilisering. Hovedmålet med oppgaven er derfor å analysere massemobilisering belyst med eksemplet Quisling, gjennom internasjonal historisk forskning om fascisme og massemobilisering, samt norsk litteratur rundt partiet NS og Quisling selv.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: