Hvordan brukes kunstig intelligens (KI) i oppdrettsnæringen for laks? En analyse av produksjonskjeden fra egg til salg
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/34550Date
2024-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Ragnhildstveit, JonasAbstract
Produksjon av laks i Norge vokser for hvert år, og er en sentral del av nasjonal og internasjonal matproduksjon. Økt produksjon fører til utfordringer knyttet til fiskevelferd, parasitter og høy dødelighet. Det blir derfor stilt strenge krav fra staten til oppdrettsnæringen. Oppdrettsnæringen søker etter løsninger for å imøtekomme statlige krav, men også for å sikre en sikker og effektiv drift lokalt. Jeg ønsker derfor å undersøke i hvilken grad KI-teknologi blir brukt i oppdrettsnæringen. Masteroppgaven bruker metoden hierarkisk oppgaveanalyse (HTA) for å undersøke hvilke arbeidsoppgaver som kan inneholde KI-teknologi i produksjon av laks. Jeg har også gjennomført en litteraturundersøkelse (rapid literature review, RLR) for å undersøke om det er sammenheng mellom forskning på KI internasjonalt og akvakultur.
Resultatene i denne masteroppgaven viser at de er muligheter for kunstig intelligens teknologier i alle ledd i produksjonskjeden til laks og kan i noen tilfeller erstatte behovet for menneskelig arbeidskraft. Mesteparten av satsingen og forsking i internasjonal akvakultur og produksjonskjeden til laks er rettet mot matfiskleddet. Maskinlæring er en av de viktigste kunstig intelligens teknologien. Ikke KI-teknologien Internet of Things er en teknologi som er viktig for utviklingen av KI-teknologier som maskinlæring. Samspillet mellom KI-teknologi og ikke KI-teknologi for utviklingen av sterkere KI-teknologi i akvakultur internasjonalt og produksjonskjeden til laks.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: