Diabetes mellitus type 1 og type 2 i svangerskap. UNN Tromsø fra 1999-2011
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/5746Dato
2013-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Stenvoll, Sofie HansenSammendrag
Graviditet hos kvinner med tidligere kjent type 1 og type 2 diabetes er assosisert med dårligere prognose for mor og barn, med økt risiko for svangerskapskomplikasjoner og dårligere svangerskapsutkomme. Tilstrekkelig behandling før og under svangerskap er med på å bedre svangerskapsutkomme, bl. annet ved å redusere forekomsten av medfødte misdannelser og makrosomi.
Med denne studien ønsket jeg å undersøke situasjonen til alle gravide kvinner med tidligere kjent diabetes mellitus type 1 og 2 som ble fulgt opp ved Endokrinologisk seksjon UNN Tromsø i perioden fra 1999 og fram til 2011. Dette for å belyse kvaliteten av den oppfølgingen og behandlingen de mottar prekonsepsjonelt og under svangerskapet, med tanke på svangerskapskomplikasjoner og svangerskapsutkomme.
Vi utførte en retrospektiv kvalitativ undersøkelse av kvinner med tidligere kjent type 1 eller type 2 diabetes. Resultatene ble sammenlignet med nasjonale data og data fra Troms fylke og Tromsø fra Folkehelseinstituttes/ medisinsk fødselsregisters nettside.
I perioden 1999-2011 fant vi 120 svangerskap hos 86 kvinner. 100 svangerskap resulterte i levendefødsel, hvorav 76 født av type 1 diabetikere, mens 24 av type 2 diabetikere. Kvinnene har god glykemisk kontroll under svangerskapet. Svangerskapskomplikasjoner ble sett i begge gruppene. Hyppigst preeklampsi med en forekomst på 27,3 % hos type 1 diabetikerne og 36 % hos type 2 diabetikerne. Forekomsten av keisersnitt var i begge gruppene rundt 60 %, over 3 ganger så hyppig som generelt i Tromsø i samme periode. Det ble funnet signifikante korrelasjoner mellom keisersnitt og preeklampsi, samt mellom preeklampsi og fødselsvekst. Diabetikerne ved UNN føder større barn og de har høyere forekomst av prematuritet sammenlignet med ikke-diabetikere. Det ble født 12 barn med fødselsvekt over 4500 gram, samt 20 premature barn. Sammenlignet med andre studier ligger UNN godt an med tanke på fødselsvekt og prematuritet, men dårligere med tanke på preeklampsi og keisersnitt. Det var ingen perinatal mortalitet.
Behandlingen og oppfølginen av gravide diabetikere ved UNN er av god kvalitet, men svangerskapsutkomme er fortsatt ikke den samme som for gravide kvinner uten diabetes. Fortsatt kan svangerskapsutkomme for kvinnene ved UNN bli bedre, selv om behandlingen de mottar ved UNN er innenfor internasjonal standard.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2013 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: