"Hva tenker du når du hører ordet lekse?". En kvalitativ studie som gir innsikt i elevers og foresattes erfaringer med lekse, og som vurderer hvilke konsekvenser dette kan ha for vår praktisering.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/19250Dato
2020-05-30Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Formålet med denne masteravhandlingen er å belyse elevers og foresattes erfaringer med lekser i skolen, og gjennom dette forsøke å utvikle en større forståelse for temaet. Ønsket er at funnene i denne oppgaven vil kunne hjelpe oss i vårt arbeid som lærere, da det er et tema vi opplever å ha begrenset kunnskap om. Kan det å få en innsikt i intervjudeltakernes erfaringer og tanker være til hjelp når vi skal gjøre vurderinger angående leksearbeidet? Vi ønsker, som framtidige lærere, å kunne gi elevene lekser som føles meningsfulle, gir læringsutbytte og som kan være motiverende for dem å gjennomføre.
Studien baserer seg på en kvalitativ undersøkelse, hvor det er gjennomført intervju av elever på 5.-7.trinn, og foresatte til barn på de samme trinnene. Gjennom våre funn, og den påfølgende analysen, har vi forsøkt å finne svar på forskningsspørsmålene som har vært ledende for arbeidet.
Funnene i denne studien viser at lekser i seg selv ikke er et problem for forskningsdeltakerne, men utfordringen er hvordan lærere praktiserer dette. Tilpasning, motivasjon, oppfølging og skole-hjem samarbeid framtrer som de viktigste faktorene å ta hensyn til når man gir elevene lekser. Som lærere må man være klar over hvilke formål de kan tjene, og legge opp til at dette fungerer på en hensiktsmessig måte. Det må være gjennomtenkt og planlagt med gode pedagogiske begrunnelser. På denne måten kan man gi elevene lekser som utvikler dem faglig, samtidig som de kan være motiverte til å gjennomføre dem.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2020 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: