Viser treff 201-220 av 1124

    • Blir retten til medvirkning for barn under 7 år ivaretatt i foreldretvister? 

      Heggmo, Vanja Helen (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2021-12-28)
      Oppgaven søker å belyse om hvorvidt retten til medvirkning for barn i aldersgruppen 3 - 7 år blir ivaretatt i foreldretvister. Det redegjøres her for hva retten til medvirkning innebærer etter barnekonvensjonen artikkel 12, for hvordan retten til medvirkning blir ivaretatt etter de norske rettsreglene, samt for hvordan reglene om medvirkning blir ivaretatt etter norsk rettspraksis. Avslutningsvis ...
    • Gravides rettigheter i arbeidslivet 

      Brean, Isak (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2021-12-15)
      Avhandlingen vil gjøre rede for og analysere de rettigheter og det vern gravide arbeidstakere får i kraft av å være gravid.
    • Dynamic marine protected areas. To what extent may the future BBNJ treaty facilitate dynamic marine protected areas? 

      Høe, Kristoffer Joel (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2021-09-01)
      The thesis investigates the possibilities of facilitating dynamic marine protected areas (DMPA) in ABNJ. The idea of DMPA is a new way of understanding MPA under international law. However, this thesis outlines that DMPA merges the traditional sense of understanding MPA with addition of key elements to dynamic ocean management (DOM). Consistently, this thesis conseptualises DMPA as an MPA able to ...
    • Soningsutsettelse og soningsavbrudd ved fullbyrding av fengselsstraff: En analyse av det tosporede systemet for sonings(u)dyktighet de lege lata og de lege ferenda. 

      Fromholt, Hanne Kolstad (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-02)
      Avhandlingens tema er soningsutsettelse og soningsavbrudd som følge av soningsudyktighet ved fullbyrding av fengselsstraff. Utsettelse av og avbrudd i soningen reguleres av to ulike regelsett; henholdsvis straffeprosessloven § 459 og straffegjennomføringsloven § 35. Siktemålet med avhandlingen er fortrinnsvis å analysere det tosporede systemet for soningsudyktighet materielt og prosessuelt de lege ...
    • Hvilken sikkerhet gir tegningen av ansvarsforsikring for styremedlemmer i aksjeselskaper? En redegjørelse og vurdering av hovedpunktene i styreansvarsforsikringers dekningsomfang 

      Sollid, Ingrid (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-07-20)
      Avhandlingen søker å klarlegge hvilken sikkerhet styremedlemmene i aksjeselskaper oppnår ved å tegne styreansvarsforsikring. Siktemålet er å gjennomgå vilkårene i tre styreansvarsforsikringer for deretter å få frem hovedpunktene i forsikringens dekningsfelt.
    • Rettslige virkninger av egenerklæringsskjemaet i boligomsetningen 

      Sandvik, Edvard (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-03)
      Avhandlingen redegjør for de rettslige virkninger av at boligselgere fyller ut egenerklæring i forbindelse med boligomsetningen. Egenerklæringens innhold, egnethet og innvirkning på ansvarsfordelingen drøftes.
    • Hjelpetiltak etter barnevernslovens § 4-4. Det rettslige spillerommet mellom § 4-4 og § 4-12 

      Sørensen, Kristin Elise (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-03)
      Oppgaven tar for seg vilkårene hjelpetiltak og pålegg om disse. Det ses på de forskjellige tiltakene, samt hvordan pålegg av de kan gjennomføres. Oppgaven tar også for seg bvl. § 4-12 annet ledd. Det redegjøres for spillerommet mellom disse ulike tiltakene.
    • Autonomous Weapons Systems: The ICRC's recommendations and its implications for International Humanitarian Law 

      Steinholt, Jørgen Agil T. (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-01)
      This thesis examines the effects of the ICRC recommendations given May 2021 on Autonomous Weapon Systems under the current state of International Humanitarian Law. It also presents a view of how the recommendation might effect the area of AWS going forwards, as well as examining some of the questions relating more specifically to weapon autonomy, and its implication in modern conflicts.
    • Barns rett til oppreisningserstatning ved krenkelser av privatlivets fred etter skadeserstatningsloven § 3-6 

      Grønvoll, Karoline (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      I denne avhandlingen sees det nærmere på hva som skal til for at en forelders publisering av barnets hverdagsliv på sosiale medier kan anses å ha krenket barnets rett til privatliv etter skadeserstatningsloven § 3-6.
    • Kan anke over domfellelser bygget på troverdighetsvurderinger nektes fremmet av lagmannsretten innenfor rammene av EMK artikkel 6 nr. 1? 

      Jensen, Johan Vangberg (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      I avhandlingen har jeg foretatt en analyse av EMK artikkel 6 nr. 1 og tilhørende praksis, med sikte å på klarlegge de rammer lagmannsretten må holde seg innenfor ved ankesiling etter straffeprosessloven § 321 annet ledd. I avhandlingen viser jeg at anke over domfellelser bygget på troverdighetsvurderinger som en klar hovedregel ikke kan nektes fremmet til muntlig ankebehandling i lagmannsretten.
    • Tidsbegrenset oppholdstillatelse til enslige mindreårige asylsøkere - en juridisk vurdering av utlendingsforskriften § 8-8 i lys av barnets beste og ikke-diskrimineringsprinsippet. 

      Rehman, Sarah (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingen omhandler utlendingsmyndighetenes adgang til å gi tidsbegrenset oppholdstillatelse til enslige mindreårige asylsøkere. Oppholdstillatelsen er rettslig forankret i utlendingsforskriften § 8-8, jf. utlendingsloven § 38. Spørsmålet er om tidsbegrensede oppholdstillatelser er i tråd med barnets rettigheter, især barnets beste og ikke-diskrimineringsprinsippet. Problemstillingen for avhandlingen ...
    • Delt fast bosted etter barneloven § 36 andre ledd siste punktum. 

      Asheim, Julie Susanne (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Formålet med oppgaven er å søke avklaring på hva som ligger i bl. § 36 andre ledd siste punktum og gjøre rede for det nærmere innholdet i bestemmelsen de lege lata ved å foreta en analyse og vurdering av rettsregelen.
    • Finansinfluenseres rettslige ansvar etter verdipapirhandelloven 

      Woll, Martin Edelsteen (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingen gjennomgår hvilke krav Lov 29. juni 2007 nr. 75 om verdipapirhandel stiller til finfluenseres virksomhet i sosiale medier, og hvilket offentlig- og privatrettslig ansvar finfluensere kan ilegges ved brudd på disse kravene. Avhandlingens problemstillinger retter seg mot blant annet MARs regler om investeringsanbefalinger, forbudet mot markedsmanipulasjon og finfluenseres erstatningsansvar ...
    • Lojalitetsplikten i trepartsforhold. 

      Torvanger, Erlend Nussle (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingen tar sikte på en analyse av lojalitetsplikten i trepartsforhold, herunder om det de lege lata gjelder en generell ulovfestet regel om en lojalitetsplikt mellom tredjemenn. Analysen vil undersøke hva som eventuelt utgjør lojalitetsplikten i trepartsforhold, herunder det rettslige grunnlaget, samt hvordan den gjør seg gjeldende, det vil si innholdet og vilkårene.
    • Avskjæring av ulovlig eller utilbørlig ervervet bevis i straffeprosess 

      Clausen, Helle Aksnes (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Oppgavens tema er avskjæring av ulovlig eller utilbørlig ervervet bevis i straffeprosessen. Hovedproblemstillingen er om politiets innhenting av bevis ved bruk av mobilt og fjernstyrt kamera i etterforskning kan anses som ulovlig og/eller utilbørlig, og om det av denne grunn kan avskjæres. Bruk av mobilt og fjernstyrt kamera i etterforskning er en overvåkningsmetode som blir mer og mer aktuell, blant ...
    • Barns medbestemmelsesrett i foreldretvister 

      Solnes, Lise Friberg (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingen omhandler barns uttalelsesrett i retten ved behandling av foreldretvister og hvordan meningen kan innhentes. Den omhandler også konsekvenser av at barnets mening ikke er innhentet. I tillegg blir uttrykket foreldrefiendtlighet gjennomgått med domsavsigelser i fokus.
    • Åpenhetlovens tiltaksplikt under aktsomhetsvurderingen 

      Arntzen, Malin Elisabeth (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Målet med avhandlingen er å kartlegge omfanget av virksomheters plikt til å iverksette tiltak for å ivareta grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, med særlig fokus på kles- og tekstilindustrien.
    • Kan praksis fra EMD gi den norske merinnsynsregelen realitet? - Innsynsretten i EMK artikkel 10 og offentleglova § 11 i lys av denne 

      Lind, Sylvia Helene (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Den europeiske menneskerettighetsdomstolen presiserte i en avgjørelse i 2016 at innsyn i offentlige dokumenter, på visse kriterier, er en rett etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen artikkel 10. Oppgavens tema er å drøfte merinnsynsregelen i offentleglova § 11 i lys av EMDs presisering.
    • Passiv søksmålskompetanse i offentligrettslige forhold. Bør det gjelde en regel om tvungent prosessfellesskap i offentlige trepartsforhold? 

      Skonseng, Lars (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingens tema er hvem som må saksøkes for at en tvist skal slippes inn for domstolene, hvor tvistegjenstanden utgjør gyldigheten av offentlig myndighetsutøvelse. Oppgaven består dels av en redegjørelse av hva som er gjeldende rett, og dels en rettspolitisk vurdering av om gjeldende rett utgjør en hensiktsmessig regulering av spørsmålet.
    • Hvorvidt Norge burde ratifisere Haagkonvensjonen om internasjonale vernetingsavtaler 

      Wohl, Herman Christopher (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Avhandlingen tar sikte på å besvare spørsmålet om Norge burde ratifisere Haagkonvensjonen om internasjonale vernetingsavtaler, eller ei. For å besvare dette spørsmålet gjennomgås de nåværende reglene for anerkjennelse og fullbyrdelse av utenlandske dommer, samt norske domstolers jurisdiksjon der et norskt forum er utvalgt i en vernetingsavtale. Videre vil sentrale bestemmelser i Haagkonvensjonen om ...