Viser treff 221-240 av 1216

    • Fri rettshjelp 

      Haug, Bettina Elise (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Problematikken med dagens inntektsgrense og rettshjelpsutvalgets nye forslag til beregningsgrunnlag.
    • Et krav om subjektiv skyld ved ileggelse av foretaksstraff og overtredelsesgebyr? 

      Ingebrigtsen, Daniel (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      En vurdering av skyldkravet i foretaksstraff og overtredelsesgebyr i lys av HR-2021-797-A og EMD-praksis
    • Omsorgsplikten som hjemmel for inngrep overfor fosterhjemsbarn. 

      Hansen, Frida (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-03)
      Utgangspunktet for avhandlingen er at et barn er plassert i fosterhjem etter bvl. § 4-14 bokstav a, jf. § 4-12 eller § 4-8. I et slikt tilfelle er det barnevernet som har overtatt omsorgen for barnet og fosterforeldrene som skal utøve omsorg for barnet på barnevernstjenestens vegne, jf. bvl. § 4-18. Spørsmålet som behandles i denne avhandlingen er om det omsorgsansvar, som overføres til barnevernet ...
    • Bevisavskjæring i straffesaker. Avskjæring av bevis fremskaffet på ulovlig eller utilbørlig måte av private personer 

      Rye-Holmboe, Ingrid Eleonora (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-02)
      Avhandlingen er en rettsdogmatisk fremstilling av reglene om bevisavskjæring av ulovlig eller utilbørlig ervervede bevis i straffesaker. Hovedproblemstillingen er rettet mot bevis innhentet av private personer. Avhandlingen inneholder en analyse av bevisavskjæringsreglene med utgangspunkt i Høyesteretts kjennelse HR-2021-966-A.
    • Statens overprøvingskompetanse - en analyse av forvaltningsloven § 34 annet ledd tredje setning 

      Foshaug, Anna Gjerdrum (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-02)
      Temaet for denne avhandlingen er statens kompetanse ved overprøving av kommunale vedtak. Avhandlingen vil redegjøre for forvaltningsloven § 34 annet ledd tredje setning, og på den måten klargjøre i hvilken grad den begrenser statens overprøvingskompetanse.
    • Reglene om motkrav etter tvisteloven og Luganokonvensjonen 

      Skoglund, Amanda (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-02)
      Siktemålet med avhandlingen er å undersøke hvorvidt tvistelovens regler om motkrav fremstår som hensiktsmessige i lys av hensyn og prinsipper. I tillegg vil analysen søke å klarlegge i hvilken grad tvistelovens regler om motkrav er i overensstemmelse med Norges internasjonale forpliktelser etter Luganokonvensjonen artikkel 6 nr. 3.
    • Likevektsrettferdighet som reelt hensyn i strafferetten 

      Barge, Tor Andre (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-05-02)
      Teksten handler om hvordan Torstein Eckhoffs beskrivelser av likevektsrettferdigheten kan, og bør, fungere som et reelt hensyn i strafferetten.
    • Grensedragning mellom vennetjenester, inhabilitet og korrupsjon i plan- og bygningsretten 

      Karoliussen, Lisa (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-12-15)
      Avhandlingen har tema om grensedragning mellom vennetjenester, inhabilitet og korrupsjon i plan- og bygningsretten. Temaet reiser flere interessante rettslige problemstillinger. Hovedproblemstillingen som drøftes er hvilken betydning forvaltningsrettens habilitetsregler har for tolkningen av tilknytningsvilkåret i straffeloven § 387 om korrupsjon. En redegjørelse av habilitetsreglenes betydning for ...
    • Kontrollkommisjonene i psykisk helsevern og Den europeiske menneskerettskonvensjonen 

      Khan, Aisha (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-21)
      I denne avhandlingen undersøkes kontrollkommisjonens virksomhet opp mot kravene i Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Det som vurderes er hvilke risikoer for krenkelse av EMK Norge kan stå overfor dersom kontrollkommisjonen som klageorgan må tilfredsstille kravene i EMK artikkel 6, 5 og 13.
    • EMDs føringer for norsk adopsjonspraksis i barnevernssaker 

      Jacobsen, Ada Sofie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-12-14)
      En redegjørelse og vurdering av føringene som kan utledes av EMDs avgjørelser mot Norge i saker om adopsjon.
    • Mistenktes rett til dokumentinnsyn i straffesaker 

      Samuelsen, Johanne (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-12-09)
      Avhandlingen analyserer mistenktes rett til innsyn i sakens dokumenter på etterforskningsstadiet og påtalemyndighetens adgang til å gjøre unntak fra innsynsretten av hensyn til etterforskningen. Det rettes avslutningsvis et kritisk blikk på om reguleringen av mistenktes rett til innsyn burde være annerledes etter de grunnprinsipper og hensyn straffeprosessloven bygger på.
    • Ecological restoration under the law of the sea - which framework for great whale restoration as a climate change mitigation tool? 

      Monge-Roffarello, Emmanuelle (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-11-30)
      The years 2021-2030 have been declared by the United Nations (UN) both as the UN Decade on Ocean Sciences for Sustainable Development1 and as the UN Decade on Ecosystem Restoration2. As a crossway between those two major ambitions for the upcoming years, the present thesis aims at building bridges between the general law of the sea and the law of ecological restoration by examining the potential ...
    • Politiavhør av mistenkte barn under 15 år 

      Holm, Inger Marie; Jacobsen, Ioanna Dallari (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-15)
      Avhandlingens tema er avhør av mistenkte barn under 15 år. Med utgangspunkt i gjeldende rett drøftes hvorvidt det gjelder særregler ved avhør av barn under 15 år, herunder om det finnes en nedre grense eller situasjoner hvor barn under 15 ikke kan eller bør avhøres. I lys av dette, og ved å anvende rettspolitisk metode, drøftes avslutningsvis hvordan avhør av barn under kriminell lavalder bør reguleres.
    • Rimelighetshensyn ved tolkning og revisjon av kommersielle avtaler 

      Kjærstad, Bendik Fagerli (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-15)
      Oppgaven undersøker grensen mellom tolkning og revisjon av kommersielle avtaler. Fokuset for oppgaven er hvilken rolle rimelighetshensyn har i kommersielle avtaler. Formålet er å undersøke hvilken fremgangsmåte som er mest hensiktsmessig å bruke dersom en avtale fremstår urimelig.
    • Den folkerettslige stillingen til internasjonal spionasje, med et særlig fokus på cyberspionasje 

      Gran, Bendik Breivik (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-15)
      Spionasje brukes i stor utstrekning blant ulike statsmakter for å oppnå en politisk eller økonomisk fordel. Oppgaven ser nærmere på hvorvidt ulike former av spionasje kan utgjøre et brudd på folkerettslige rettigheter og plikter.
    • Tolkning av rammeavtalers rekkevidde i innhold og tid - Hvilke grenser gjelder for oppdragsgiver ved bruk av rammeavtaler, hva angår innhold og tid? 

      Sivertsen, Martine Ryvoll (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-14)
      Rammeavtaler gir oppdragsgiver en fleksibel og effektiv innkjøpsmulighet. Det gjelder likevel begrensninger for oppdragsgivers bruk av rammeavtaler. Begrensningene er blant annet nødvendig for å ikke svekke konkurransen i markedet. De ulike hensynene på området må derfor balanseres mot hverandre, gjennom regulering og bruk av rammeavtaler. Avhandlingen behandler tolkning av rammeavtalers rekkevidde ...
    • I hvilke tilfeller kan endringer i reguleringsplanen etter avtaleinngåelsen føre til at en utbyggingsavtale blir ugyldig? 

      Bruksås Josefsen, Håvard (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-15)
      I denne oppgaven vil det drøftes om endringer i reguleringsplanen etter avtaleinngåelsen alene kan føre til at en utbyggingsavtale blir ugyldig. Problemstillingen er uavklart, og har tidligere ikke har vært gjenstand for en lengre drøftelse. Bakgrunnen for problemstillingen er at utbyggingsavtalen er uløselig knyttet til en spesifikk arealregulert situasjon. For eksempel en konkret reguleringsplan. ...
    • Ankeadgangen for småkravssaker 

      Lien, Benedikte Andrine Torvik (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-15)
      Hovedproblemstillingen for oppgaven er å vurdere i hvilken grad kravet om ankesamtykke i tvl. § 29-13 første ledd ivaretar småkravsinnehaveres rett til rettferdig rettergang. Videre problematiseres det også hvorvidt ankeadgangen for denne typen saker kan sies å være reell, sett ut fra hvordan samtykkevurderingen praktiseres av lagmannsretten.
    • Den nedre grense for passiv medvirkning til mishandling i nære relasjoner mot barn 

      Aakre, Preben (Mastergradsoppgave; Master thesis, 2022-12-14)
      Temaet for oppgaven er det strafferettslige medvirkningsansvaret, herunder med fokus på passiv medvirkning og den nedre grensen for passiv medvirkning til mishandling i nære relasjoner mot barn.