Show simple item record

dc.contributor.advisorBertheussen, Bernt Arne
dc.contributor.authorDreyer, Sofie
dc.contributor.authorEvenseth, Susann
dc.date.accessioned2020-09-17T12:57:48Z
dc.date.available2020-09-17T12:57:48Z
dc.date.issued2020-05-29
dc.description.abstractHvordan en nasjon presterer i en internasjonal konkurransesituasjon henger i stor grad sammen med nasjonens omgivelser og ressurser og kapabiliteter. Norge og Island er to tilsynelatende like land med mange av de samme forutsetningene. De blir blant annet sammenlignet som fiskerinasjoner da begge høster store verdier fra havet. De to nasjonene fisker på mange av de samme artene – en av disse er nordøstatlantisk makrell. Grunnet endring i vandringsmønster til denne naturressursen, har Island begynt å fiske på bestanden som Norge i mange år har gjort store krav på. Dette har ført til en konflikt om rettighetene til å fiske på bestanden, med Norge og Island på hver sin side. Med utgangspunkt i at de fisker på samme bestand og den oppståtte makrellkrigen, har vi ønsket å undersøke om eksterne og interne forhold i nasjonene påvirker hvor godt de presterer på det globale markedet – målt gjennom oppnåelse av eksportpris. For å kartlegge de ulike variablene som kan forklare prestasjonsforskjellen, har vi anvendt et teoretisk perspektiv forankret i konkurransestrategi og komparative fortrinn. Teorien beskriver i all hovedsak hvordan omgivelser og ressurser og kapabiliteter integrert kan forklare hvordan en nasjon oppnår og utnytter konkurransefortrinn i et globalt marked. Vi har hatt tilgang på eksport- og landingsstatistikk gjennom sekundærdata, samtidig som vi har innhentet kvalitative data ved å gjennomføre intervjuer av fem norske og fire islandske aktører i makrellnæringene til de respektive nasjonene. Resultatene viser at det er forskjell i kvalitetsattributter på makrellen når den er tilgjengelig i de to landenes økonomiske soner. Dette er en viktig underliggende forklaring på prestasjonsforskjellen mellom Norge og Island. Norge har et komparativt fortrinn over Island fordi den norskfangede makrellen har særegne kvalitetsmessige egenskaper som er etterspurt i markeder med høy betalingsvilje. Dette skyldes eksterne biologiske forhold som ingen nasjon råder over eller kan kontrollere. Hvordan, og hvorvidt en nasjon klarer å utnytte disse omgivelsene kommer an på ressursene og kapabilitetene nasjonen besitter.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/19420
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2020 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDBED-3901
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213en_US
dc.subjectVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213en_US
dc.subjectnordøstatlantisk makrellen_US
dc.subjectprestasjonsforskjelleren_US
dc.subjecteksporten_US
dc.subjectkonkurransestrategien_US
dc.subjectkomparative fortrinnen_US
dc.titleSamme naturressurs, ulik eksportpris - hvorfor? En komparativ studie av norsk og islandsk makrellnæringen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)