Helsepersonell er prisgitt den informasjonen de får. Samhandling i psykisk helseomsorg – En kvalitativ studie
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/21927Dato
2021-05-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johansen, Mette AlexandraSammendrag
Bakgrunn: For at pasienter med alvorlig psykisk lidelse skal få et helhetlig og godt behandlingstilbud uansett hvor i Norge er det avgjørende å sikre gode overganger for mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste. Dette impliserer god tverrfaglig og tverretatlig samhandling mellom helsepersonell, noe som er et sentralt satsingsområde i dagens helsetjeneste. Det finns for lite dokumentasjon om hvordan helsepersonell kan lykkes i forsøket å ivareta pasientens behov akkurat ved disse overgangene. Denne studien hadde som mål å undersøke hvordan helsepersonell samhandler om pasientens videre oppfølging ved overgang fra spesialist- til kommunehelsetjenesten.
Metoder: Studien er kvalitativ, og datasamlingen ble gjort ved utførelse av 6 semistrukturerte intervju med et strategisk utvalg av ulike helsepersonell fra både spesialist- og kommunalhelsetjeneste. Materialet ble analysert ved bruk av Malteruds systematiske tekstkondensering.
Resultater: Analysen resulterte i en struktur av tre hoved- og flere underkategorier. Kategorier under hovedkategorien kommunikasjon representerer ulike måter og kanaler for informasjonsutveksling. I tillegg finnes det en hovedkategori med samhandlings fremmende og en med hemmende faktorer. God samhandling starter tidlig ved innleggelse i spesialisthelsetjenesten og krever levende og fleksibel informasjonsutveksling, gode relasjoner, ryddig dokumentasjon og en bevissthet over pasients mål og ønsker.
Konklusjon: Studien gir innblikk i faktorer som u ifra et helsepersonell perspektiv anses som viktig i forsøket å legge til rette for at pasienten opplever gode overganger mellom tjenestene. Bruk av en variasjon av kommunikasjonsverktøy, fysiske og elektroniske møter sammen med pasienten og timingen av disse kontaktene tidlig i forløpet blir beskrevet som avgjørende. Det trengs mer forskning for å bedre forstå hvordan disse faktorene kan utformes og forbedres.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: