Show simple item record

dc.contributor.advisorNilsen, Elin Anita
dc.contributor.authorUlriksen, Jenni Løkkås
dc.contributor.authorBrun, Isak Kristensen
dc.date.accessioned2022-10-25T05:33:30Z
dc.date.available2022-10-25T05:33:30Z
dc.date.issued2022-06-01en
dc.description.abstractSammendrag Temaet for denne oppgaven er kriseledelse. Alle bedrifter har enten gjennomgått en krise eller kommer til å oppleve en krise i fremtiden. Koronapandemien har vært en stor krise for mange bedrifter både i Norge og i verdenssamfunnet, og kriseledelse kan derfor bli sett på som et dagsaktuelt tema. Det har av den grunn dukket opp mye forskning innenfor området, men med en etterspørsel om forskning som fokuserer på lederens rolle i en krise. En bedrift som ble påvirket av koronapandemien var verdens nordligste bryggeri, Macks Ølbryggeri AS. Store deler av deres inntekter kommer fra festivaler og utelivsbransjen, og da samfunnet stengte ned 12. mars 2020 mistet de 30% av kundene sine over natten. Dette førte til at ledelsen måtte sette i gang inngripende tiltak for å redde videre drift i Mack. I dette studiet tar vi for oss hvordan ledelsen i Mack utøvde kriseledelse under koronapandemien og vår problemstilling er følgende: Hvordan har ledelsen i Mack utøvd kriseledelse under korona, og hvordan kan det forstås som et uttrykk for motstandsdyktighet? Vår problemstilling besvares gjennom en kvalitativ intervjuundersøkelse, hvor totalt sju kvalitative intervjuer ble gjennomført med både ledere og ansatte i Macks Ølbryggeri AS. I det teoretiske rammeverket tar vi for oss relevant teori fra kriseledelseslitteraturen som er valgt ut for å være med å besvare vår problemstilling. Våre funn viser at ledelsen i Mack har utøvd kriseledelse ved hjelp av de tre lederkompetansene; meningsskaping, kommunikasjon og læring. Måten ledelsen har utøvd kriseledelse på kan forstås som et uttrykk for at de har en innebygd motstandsdyktighet i organisasjonen. Mack har opparbeidet denne motstandsdyktigheten etter å ha gjennomgått flere kriser tidligere, som har ført til en utvikling av rutiner og praksiser for hvordan de håndterer kriser. Videre viser det seg at Macks motstandsdyktighet har styrket seg ytterligere gjennom koronapandemien, og de vil derfor være godt rustet og ha et bedre utgangspunkt til å stå imot fremtidige kriser. Nøkkelord: Kriseledelse, meningsskaping, kommunikasjon, læring, motstandsdyktigheten_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/27115
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2022 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDBED-3901
dc.subjectVDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210en_US
dc.subjectVDP::Social science: 200::Economics: 210en_US
dc.titleFra leder til kriseleder - En kvalitativ studie om hvordan ledelsen i Macks Ølbryggeri AS håndterte koronakrisenen_US
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveno


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)