Å stemme seg inn på omgivelsene – en studie av urbane hager
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34190Dato
2024-08-22Type
Doctoral thesisDoktorgradsavhandling
Forfatter
Granberg, Maiken SkjørestadSammendrag
Urbane hager har i økende grad blitt en del av by- og stedsutvikling. Under paraplyen urbant landbruk har flere norske kommuner begynt å støtte ulike former for hageprosjekter og urban matproduksjon. Denne avhandlinga undersøker ulike relasjoner mellom mennesker, planter og dyr i urbane hager ved å ta utgangspunkt i det hverdagslige arbeidet i tre ulike hager, i Bodø og Tromsø. Gjennom deltakende observasjon og intervjuer utforsker avhandlinga hvordan erfaringsbasert kunnskap og ulike forståelser av mat skapes, og hvordan dyrkerne lærer seg planter, jorda og andre arter i hagene å kjenne. Ved å inkludere dyrkernes relasjoner til de mer-enn-menneskelige aktørene i hagene forsøker avhandlinga å vise fram fortellinger om urbane hager, som går utover mer menneskesentrerte perspektiver. I tillegg viser avhandlinga hvordan dyrking er en meningsfull aktivitet for dyrkerne gjennom å vektlegge matpraksiser og hverdagslige opplevelser av glede og forundring. Arbeidet tar utgangspunkt i perspektiver på landskap, kunnskap og tilnærminger som tar inn mer-enn-mennesker og omsorg. Perspektivene i avhandlinga åpner for å undersøke mangfoldet av relasjoner som skaper- og skapes i hagene, samtidig som den løfter blikket mot byutvikling og urban matauke. Funnene i avhandlinga viser hvordan urbane hager kan være viktige hverdagsrom for mennesker, planter og andre skapninger. Videre viser den hvordan arbeidet i hagene kan forstås som etisk-politiske forpliktelser, samtidig som den viser omsorgsarbeidets situerte karakter og ambivalens. Urban gardens have increasingly become a part of city and place development. Under the term urban agriculture, several Norwegian municipalities have started to support different types of garden projects and urban food production. This thesis examines the multiple relationships between people, plants, and animals in urban gardens, starting from the everyday life in three different gardens, located in Bodø and Tromsø. Through participant observation and interviews, the thesis explores how experiential knowledge and different understandings of food are created, and how the gardeners learn to know plants, soil and other species in the gardens. By including the gardeners` relationships with the more-than-human actors in the gardens, the thesis attempts to present narratives about urban gardens that go beyond more human-centered perspectives. In addition, the thesis shows how urban gardening is a meaningful activity by emphasizing food practices and experiences of joy and wonder. The analysis is based on perspectives on landscape, knowledge, and approaches that include the more-than-human and care. The perspectives help examine the diversity of relationships that create and are created in the gardens, while also including urban development and urban food production. The thesis show how urban gardens can be important everyday spaces for people, plants, and other creatures. Furthermore, it shows how the work in the gardens can be understood as ethico-political obligations, while also showing the situated nature and ambivalence of care work.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: