Egenberedskapens bidrag i totalforsvaret
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34234Dato
2024-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Vrangsund, CharlotteSammendrag
Sammensatte trusler har fått økt oppmerksomhet i nyere tid og noe det norske totalforsvaret må være forberedt på å håndtere. Samtidig har DSB nylig oppdatert og skjerpet rådene om egenberedskap som følge av blant annet sårbarheter i samfunnet og den sikkerhetspolitiske situasjonen vi befinner oss i. Denne studien undersøker hvilken effekt egenberedskap har i møte med sammensatte trusler. Det undersøkes også hvordan egenberedskap kan bidra til å bygge mer resiliente individer, og hvordan det kan styrke totalforsvaret gjennom økt grad av samfunnsresiliens. Studien besvarer følgende problemstilling: Hvordan kan egenberedskap bidra til å styrke det norske totalforsvaret og dens evne til å håndtere sammensatte trusler?
Det er benyttet kvalitativ metode og gjennomført en casestudie av det norske totalforsvaret. Datainnsamling er basert på ni semi-strukturerte intervjuer bestående av aktører i totalforsvaret, samt åtte dokumenter som dekker studiens tematikk.
Studiens funn viser til at Norge utsettes for en rekke virkemidler som kan inngå i en trusselaktør sin sammensatte virkemiddelbruk, og har potensial til å forårsake alvorlige konsekvenser for individ og samfunn. Videre understrekes det at enkeltindivider har et ansvar i arbeidet med å håndtere disse truslene og utgjør en viktig del av nasjonal sikkerhet. Det er i tillegg identifisert flere punkter som bør forbedres for å i større grad håndtere slike hendelser. Studien konkluderer med at egenberedskap bidrar til økt individuell resiliens som gir befolkningen bedre forutsetninger i møte med sammensatte trusler. Dette på bakgrunn av dens forebyggende og konsekvensreduserende effekt, gjennom tiltak som beredskapslager og kunnskap om å sikre god og pålitelig informasjon. Som følge av egenberedskapstiltakene vil befolkningen under en krise i større grad klare å ta vare på seg selv og de rundt seg, det frigjør ressurser og kapasitet til aktører i totalforsvaret og bidrar til økt grad av ressurser med adaptive kapasiteter. Dette resulterer til en økt grad av samfunnsresiliens der totalforsvaret i større grad evner å vise motstand under et angrep. Disse forholdene medfører en mer effektiv respons og en raskere gjenoppretting av samfunnet, etter å bli utsatt for en aktørs virkemiddelbruk.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: