Show simple item record

dc.contributor.advisorNygård, Carina
dc.contributor.authorJohnsen, Mona Danielle
dc.date.accessioned2024-09-17T12:53:31Z
dc.date.available2024-09-17T12:53:31Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstractSammendrag Bakgrunn: Vekttap, underernæring og kakeksi er vanlig blant pasienter med lungekreft, både som en følge av selve sykdommen og av behandlingen. Dette kan virke inn på behandlingsforløp, overlevelse og livskvalitet. Under kreftbehandling er ernæringsbehandling viktig som støttebehandling, og det er behov for å summere og sammenstille tidligere forskning innenfor området. Hensikt: Å summere og sammenstille funn fra eksisterende systematiske litteraturgjennomganger på hvilken effekt ulike ernæringsintervensjoner har på forebygging av vekttap hos lungekreftpasienter, som gjennomgår onkologisk behandling. Design: Umbrella review Metode: Databasesøk med systematisk tilnærming i Cinahl, Medline, Embase, Cochrane Database of Systematic Reviews og Prospero, ble utført i perioden desember 2023 til februar 2024, supplert med manuelle søk. Kvalitetsvurdering, dataekstraksjon og datasyntese er utført etter anbefalinger fra Joanna Briggs Institutes metodologiske rammeverk. Resultat: Fire systematiske reviews publisert mellom 2013-2023, totalt 47 primærstudier og en populasjon på 24541 lungekreftpasienter, utgjorde utvalget. Inkluderte studier hadde stor heterogenitet i type intervensjoner, utfallsmål og tidsintervall. Resultatene presentert narrativt, viser at orale kosttilskudd, kostholdsråd/veiledning, protein- og energirik diett, diett med omega-3 og parenteral ernæring har positiv innvirkning på lungekreftpasienters ernæringsstatus, og forebygger vekttap. Konklusjon og implikasjoner: Resultatene viser at kostholdsveiledning og orale kosttilskudd har god effekt på forebygging av vekttap og underernæring. Spesielt viser tilskudd av omega-3 og cysteinrikt protein lovende resultater, og dette bør implementeres i praksisfeltet. Studien synliggjør behovet for ernæringsscreening og tidlig igangsetting av ernæringsintervensjoner. Det er behov for mer forskning på heterogene pasientgrupper, enkeltintervensjoner, samt kvalitative dybdestudier fra et sykepleier- og pasientperspektiv. Nøkkelord: Lungekreft, vekttap, underernæring, kakeksi, ernæring, onkologisk behandling, ernæringsintervensjoner, sykepleie, paraplygjennomgang
dc.description.abstractAbstract Background: Weight loss, malnutrition and cachexia are common complications of lung cancer and its treatment, and may impact the illness trajectory, quality of life and survival rates. Monitoring nutritional status and addressing any side effects of treatment that may contribute to these complications are essential elements of a supportive nursing care. Thus, there is a need to summarize and compile previous research in this field. Aim: To summarize and compile existing evidence from systematic reviews on the effects of various nutritional interventions on preventing weight loss in lung cancer patients undergoing oncological treatment. Design: Umbrella review Methods: Systematic database searches in Cinahl, Medline, Embase, Cochrane Database of Systematic Reviews and Prospero were conducted from December 2023 to February 2024, supplemented by manual searches. Quality assessment, data extraction, and data synthesis were carried out following the recommendations from the Joanna Briggs Institute's methodological framework. Results: The sample comprised four systematic reviews published between 2013 and 2023, encompassing 47 primary studies and a population of 24.541 lung cancer patients. The included studies exhibited significant heterogeneity in types of interventions, outcome measures, and time intervals. The results, which is narratively summarized and compiled, indicate that oral supplements, dietary guidance, protein- and energy-rich diets, omega-3 enriched diets, and parenteral nutrition positively impact the nutritional status of lung cancer patients and prevent weight loss. Conclusion and implications: The results show that dietary guidance and oral supplements are effective in preventing weight loss and malnutrition. Supplements of omega-3 and cysteine-rich protein show promising results, and these should be implemented in clinical practice. Furthermore, the study emphasizes the importance of nutritional screening and the initiation of nutritional interventions at an early stage. More research is needed on heterogeneous patient groups and individual interventions, as well as qualitative in-depth studies from the perspectives of nurses and patients. Keywords: Lung cancer, weight loss, malnutrition, cachexia, nutrition, oncology treatment, nutrition interventions, nursing, umbrella review
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/34753
dc.identifierno.uit:wiseflow:7092965:59848139
dc.language.isonob
dc.publisherUiT The Arctic University of Norway
dc.titleEffekter av ulike ernæringsintervensjoner på forebygging av vekttap hos lungekreftpasienter som gjennomgår onkologisk behandling: Et umbrella review
dc.typeMaster thesis


File(s) in this item

Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record