Show simple item record

dc.contributor.advisorManskow, Unn (Sollid)
dc.contributor.authorHagerup, Marthe Dahl
dc.contributor.authorHelsing, Tonje Håkonsen
dc.date.accessioned2024-09-17T12:53:37Z
dc.date.available2024-09-17T12:53:37Z
dc.date.issued2024
dc.description.abstractTittel: Donormelkens kvalitet etter fryse- og tineprosessene Bakgrunn: Donormelk er veldokumentert til bruk som alternativ ernæringskilde til syke nyfødte barn, og anbefales for dens fordelaktige ernæringsmessige innhold når mors egen melk ikke er tilgjengelig. For at syke nyfødte barn skal kunne benytte seg av helsegevinstene i morsmelk har, spiller kvaliteten på donormelken en viktig rolle. I Norge foreligger det manglende oppdaterte nasjonale retningslinjer for drift av morsmelkbanker, som medfører at det styres etter tradisjoner og lokale prosedyrer/veiledere. I hovedsak er driften et barnesykepleiers ansvarsområde. Dette innebærer viktige roller og arbeidsoppgaver innenfor morsmelkbanken, men også kunnskapsbasert arbeid og kvalitetsforbedring. Hensikt: Hensikten var å undersøke nærmere om ulike håndteringsprosesser i form av tining og fryseoppbevaring av donormelk, kan påvirke næringsstoffene og kvaliteten på melken. Metode: Vi har gjennomført en litteraturstudie med systematisk tilnærming til kvantitativ forskning, spesifikt analyser av morsmelkprøver. Totalt seks artikler ble inkludert, hvorav alle var studier med et kvasi-eksperimentelt design. Den tematiske analysen ga oss to hovedtemaer, ubehandlet donormelk og pasteurisert donormelk, med fryse- og tineprosess inkludert. Undertemaer ble kategorisert etter næringsstoffene fett, proteiner, karbohydrater og energinivå. Resultat: Samlede funn viser til spredning og ulikheter i forhold til hvilken påvirkning ulike fryse- og tineprosesser har på kvaliteten og næringsstoffene i ubehandlet og pasteurisert donormelk. Kort fryselagringstid av donormelk anes som gunstig for bevaring av næringsinnhold og kvalitet. Samlet viser funnene våre usikkerhet rundt hvilken metode eller hvilken lagringstemperatur som er mest gunstig for melkehåndtering. Konklusjon: Litteraturstudien viser at kvaliteten og næringsinnholdet i både ubehandlet og pasteurisert donormelk, påvirkes i varierende grad av ulike fryse- og tineprosesser. Barnesykepleieren har en viktig rolle innenfor kunnskapsbasert arbeid og kvalitetsforbedring innenfor drift av morsmelkbanker. Kunnskapsbasert arbeid kan bidra til økt kunnskap rundt donormelk, samt videreutvikling av felles retningslinjer nasjonalt. Det ses på som nødvendig med videre forskning i forhold til påvirkning av kvaliteten på donormelk, for å optimalisere ernæringen til syke nyfødte barn. Nøkkelord: Donormelk, morsmelk, tining, frysing, fryse- og tineprosess, oppbevaring, kvalitet, næringsstoffer, barnesykepleier.
dc.description.abstractTitle: The quality of the donor human milk after the freeze- and thaw process Background: Donor milk is well-documented for use as an alternative nutricional source for sick newborns, and is recommended for its beneficial nutritional content when the mother’s own milk is not available. For sick newborns to benefit from the health advantages of breast milk, the quality of the donor milk plays a crucial role. In Norway, there is a lack of updated national guidelines for the operation of breast milk banks, which results in management based on traditions and local procedures/guidelines. Primarily, the operation is the responsibility of pediatric nurses. This involves important roles and tasks that must be based on evidence-based practice and quality improvement. Aim: This thesis investigates whether different handling processes of donor milk, like freezing, storing, and thawing, can affect its nutritional value and quality. Method: We conducted a literature review with a systematic approach to quantitative research, specifically sample analyses of breast milk. A total of six articles were included, all of which were studies with a quasi-experimental design. The thematic analysis revealed two main themes; untreated donor milk and pasteurized donor milk, including freezing- and thawing processes. Subthemes were categorized according to the nutrients fat, proteins, carbohydrates, and energy level. Results: Overall findings indicates variations and differences in how different freezing and thawing processes affect the quality and nutrients of untreated and pasteurized donor milk. A short freezing storage time of donor milk appear to be beneficial for preserving nutritional content and quality. Overall, our findings indicate uncertainty about which method or storage temperature is most beneficial for donor milk handling. Conclusion: Our literature review shows that the quality and nutrient content of both untreated and pasteurized donor milk are affected to varying degrees by different freezing- and thawing processes. The pediatric nurse plays an important role in evidence-based work and quality improvement within the operation of donor milk banks. Evidence-based work can contribute to increased knowledge about the use of donor milk, as well as the further development of common national guidelines. Further research is deemed necessary regarding the impact on the quality of donor milk to optimize the nutrition for sick newborns. Keywords: donor milk, human milk, thawing, freezing, storage, quality, nutrients, macronutrient.
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/34762
dc.identifierno.uit:wiseflow:7092965:59712544
dc.language.isonob
dc.publisherUiT The Arctic University of Norway
dc.titleDonormelkens kvalitet etter fryse- og tineprosessene
dc.typeMaster thesis


File(s) in this item

Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record