Viser treff 1041-1060 av 5177

    • Sysselsettingssystem i havbruksnæringen - En undersøkelse av sysselsettingssystemet i tre havbruksbedrifter. 

      Gamst, Vilde Elfrida (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      For å skulle drive en matfisklokalitet i dag vil det kreves en del ansatte, som videre vil kunne være med på å skape verdi, og bidra til flere innbyggere i lokalsamfunnene som ligger i tilknytning anleggene. Dette vil kunne avhenge av selskapets størrelse, eierforhold og tilgjengelighet av lokal arbeidskraft. Oppdrettsselskapene er blitt større og har i dag aktiviteter i flere deler av landet. Dette ...
    • Evaluation of blue mussel (Mytilus edulis) as a natural sampler of environmental DNA and pathogens in aquaculture 

      Lunde, Ingvill Tuhus (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      In recent years analysis of environmental DNA has shown promising results for biodiversity monitoring. The area of applicability for eDNA-based methods is extending and has been proposed as an approach to detect and monitor pathogens in aquaculture. Filter feeding organisms have been advocated as ideal candidates as natural samplers of eDNA due to their ability to efficiently filter water. Several ...
    • Sosial bærekraft i sjømatnæringen - Er næringen klar for åpenhetsloven? 

      Danielsen, Marte Sofie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Mange år med økende oppmerksomhet på klimautfordringer knyttet til forvaltning av havressursene har satt miljømessige aspekter i front for diskusjonen om bærekraft i sjømatnæringen. Avsløringer av en rekke menneskerettighetsbrudd i fiskerinæringen i Sørøst-Asia, har derimot tydeliggjort at miljømessig bærekraft ikke er den eneste utfordringen næringen står overfor. Den sosiale dimensjonen har i stor ...
    • Nepalese Women Participation in Small Scale Aquaculture and Sustainability in Nepal: A Systematic Literature Review 

      Gupta, Aashish (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Aquaculture has been an integral part of human civilization since 3500 BC. The practices and the techniques have evolved across the world to suit a) production scale, b) climatic conditions and c) type of fish being harvested. What started as a basis of nutrition for coastal civilization has now metamorphized into an excellent source of income as well as nutrition in poorer countries like Nepal. ...
    • Smitteforsøk med lakselus Lepeophtheirus salmonis på røye Salvelinus alpinus og videoovervåking av anadrome laksebestander i Ringvatnvassdraget 2021 

      Kristiansen, Lars Amundsen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      I en raskt voksende oppdrettsnæring langs kysten i Norge har økt produksjon og spredning av lakselus (Lepeophtheirus salmonis) blitt et økende problem for vill laksefisk (Salmonidae). For anadrom røye (Salvelinus alpinus) som vandrer til sjøen og har sin beitevandring i kystnære områder, er det en økende risiko for å bli smittet med lakselus. Gjennom kontinuerlig videoovervåking fra 22. mai til ...
    • Identifying significant factors and optimal sites for commercial salmon farming in northern Norway. An integrated GIS and machine learning approach using random forest. 

      Aspen, Nikolai (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      This study presents a data-driven modelling approach to identify important factors influencing the growth- and mortality rate for farmed salmon in northern Norway. Furthermore, a model is trained to determine the best fish farming sites and identify optimal areas with the best geographical conditions. Aquaculture site production and location data from 323 salmon farming sites (all licensed aquaculture ...
    • Hvordan er hensynene til fiskeri og havbruk ivaretatt i kystsoneplanleggingen? - En analyse av planprosesser i Vesterålen og Oslofjorden 

      Straumsnes Myrbakken, Petter (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      I denne oppgaven har jeg utført en dokumentanalyse av to ulike planprosesser for kysten ved å ta i bruk politikk-forhandlingsmodellen. Interkommunal kystsoneplan for Vesterålen og Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord. Jeg har undersøkt hvordan to planer er utviklet for å gjøre området vi kaller kystsonen, regjerlig. Kunnskapsgrunnlaget som benyttes i planlegginga er førende for hvordan ...
    • Påvirker smoltifiseringsmetode hjerteutvikling og smoltkarakterer hos atlantisk laks (Salmo salar L.)? 

      Knutsen, Espen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Oppdrettsnæringen har i løpet av de siste årene blitt stilt ovenfor økt problematikk knyttet til hjertehelse og hjertelidelser hos oppdrettet atlantisk laks. Hjertene til atlantisk laks har høy grad av plastisitet i møte med ytre miljøpåvirkninger, og tidligere studier har vist at hjertet til oppdrettslaks avviker fra de man finner hos villaks. Hjerter fra oppdrettsfisk karakteriseres blant annet ...
    • Påvirkning av sesongmessige variasjoner på den biokjemiske sammensetningen til kiselalgen Porosira glacialis 

      Landa, Ola Drabløs (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Langkjedete omega-3 fettsyrer er viktige fettsyrer i dietten til både laks og mennesker. For laks er ca. 2,2% av totalt fôr langkjedete omega-3 fettsyrer. Fiskeolje blir brukt i laksefôr for å tilsette omega-3 fettsyrer. Både fiskeolje og fiskemel brukt i laksefôr stammer fra pelagiske fiskerier. Disse fiskebestandene er utnyttet opp mot total bæreevne og det er ikke lenger mulig å høste mer av ...
    • Behandling med gonadotropinfrigjørende hormon (GnRH) på rognkjeks (Cyclopterus lumpus L.) En undersøkelse av behandlingens effekt på klekkesuksess 

      Johansen, Marcus Gamst (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Bruk av rensefisk i oppdrett har økt enormt de siste årene, fordi de spiser lakselus, en parasitt som lever på skinnet til laksefisk. Interessen for rognkjeks er spesielt stor, da den har vist seg å være en effektiv lusespiser, selv med lave temperaturer i havet. All rognkjeks som brukes i kommersielle oppdrettsanlegg i dag er etterkommere av foreldre som fangstes vilt. Årsaken er at rognkjeksen ...
    • Phototrophic, heterotrophic and mixotrophic growth in cold-adapted marine microalgae 

      Tovar Aguirre, Ana Lilia (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Microalgae are grown in different habitats and conditions, such as high salinity, extreme temperatures, and variable pH. Cold-adapted microalgae may have the capacity of generating high biomass production, which can potentially be produced under cold and light-limited conditions in the Arctic. Most microalgae are obligated photoautotrophs; however, few species have been found living in complete ...
    • Cage fish farming for the livelihood improvement of the local people in Kulekhani, Nepal 

      Pantha, Barsha (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      In Nepal, cage fish culture in the lake and reservoir has plays important role in the improvement of the livelihood of local people through creating employment, improving incomes, and assuring food security. Cage fish farming in Kulekhani was implemented with the support of the International Development Research Centre, Canada (IDRC) and the Nepal government to improve the livelihood of those people ...
    • Faktorene som påvirker matkonsumet av makroalger for norske konsumenter 

      Hustad, Vegar Fornes (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-14)
      Makroalger har et stort potensial i Norge. Mulighetene for bærekraftig produksjon og helsemessige fordeler ved konsum er store. Likevel er konsumet av makroalger lavt i Norge, og det har forblitt et nisjeprodukt. Denne oppgaven undersøkte hvordan et sett faktorer påvirker kjøpsintensjon av makroalger for norske konsumenter. Faktorene som ble undersøkt i oppgaven var neofobi, helsebevissthet, og ...
    • Mel av grisetang og mikroalger til bruk i fiskefôr? Kjemisk sammensetning og in vitro fordøyelse av protein. 

      Sommerlund, Rikke Otting (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-12)
      Etterspørselen etter fisk og skalldyr globalt er stadig økende. Økt kjøpekraft og anbefalinger om å spise mer sjømat har bidratt betydelig til dette. De fleste villfiskbestander er allerede maksimalt utnyttet og økningen i produksjonen har i de siste 30 årene derfor utelukkende kommet fra oppdrett. I dag produseres mer fisk til humant konsum i oppdrett enn hva som høstes av villfisk. En av de største ...
    • Næringsinnhold av økologisk og konvensjonell oppdrettslaks (Salmo salar L.) 

      Fotland, Anders Dame (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-11)
      Norges oppdrettsnæring har utviklet seg kraftig de siste tiårene, og har nå blitt verdens største produsent av atlantisk laks (Salmo salar L.). Den økte produksjonen har ført til økt etterspørsel etter råvarer til fôr. Samtidig har global oppdrett også vokst kraftig og etterspørselen etter fiskemel og fiskeoljer har økt. Dette, kombinert med begrenset tilgang, har gjort at prisene på fiskemel og ...
    • Design and construction of a cellular biosensor for detection of autoinducer-2 quorum sensing inhibitors using a genetic toggle switch 

      Bjerg, Johan (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-01-05)
      Bacteria employ molecular communication systems termed quorum sensing (QS) to sense cell density and organize collective behavior. Many of these behaviors have implications on modern society and human health. As the antimicrobial toolbox of classic antibiotics shrinks due to extensive spread of resistance in pathogenic bacteria, interfering with bacterial communication by ‘quenching’ the QS signals ...
    • Muligheter for felles system for kvalitetsvurdering av sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. 

      Roaldsnes, Thea Løvik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-16)
      Denne oppgaven undersøkte om det er mulig å lage et felles system for kvalitetsvurdering på sjøfrossen sløyd- og hodekappet torsk. Det er flere momenter som tilsier det eksisterer et behov for å lage et felles system for kvalitetsvurdering: • Litteraturen tilsier at det landes mye variert råstoffkvalitet. • Landinger av dårlig kvalitet påvirker verdiskapingsmuligheter negativt. • En nedgang ...
    • Asking for advice: A Review of the Special Request for ICES Advice of the years 2010 to 2020 

      Sarfowaa, Adwoa (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-15)
      The International Council for the Exploration of the Sea (ICES) is the primary advisory body in the North-East Atlantic, coordinating about 700 marine institutions throughout Europe, five affiliates, and other international projects. ICES offers guidance on a wide range of topics, from the impact of pollutants on individual animals to the state of fish populations and the consequences of numerous ...
    • Cultivation of Saccharina latissima (Sugar kelp) using sea urchins crush as a nutrient source 

      Thapa, Sushmita (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-14)
      Saccharina latissima is a species of brown seaweed suitable for cultivation and has different usage such as food, biofuel, and feed. Further, the fisheries industry produces tons of byproducts while processing seafood, which will be discarded as waste. In the sea urchin processing industry, for instance, most parts of a sea urchin, such as shell, spines, and viscera, will be discarded after ...
    • The importance of turbulent ocean–sea ice nutrient exchanges for simulation of ice algal biomass and production with CICE6.1 and Icepack 1.2 

      Duarte, Pedro; Assmy, Philipp; Campbell, Karley; Sundfjord, Arild (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2022-01-31)
      Different sea ice models apply unique approaches in the computation of nutrient diffusion between the ocean and the ice bottom, which are generally decoupled from the calculation of turbulent heat flux. A simple molecular diffusion formulation is often used. We argue that nutrient transfer from the ocean to sea ice should be as consistent as possible with heat transfer, since all of these fluxes ...