Now showing items 1121-1140 of 1579

    • Cultural characteristics of the Russian-Norwegian business relationship in the seafood industry 

      Pyzhova, Anna (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-11-15)
      This study examines the cultural differences between Russia and Norway as a barrier for Norwegian seafood companies to do business with Russia. The main focus will be put on the role of personal relationships and personal contacts in the process of business exchange between Norway and Russia in the seafood market. Geert Hofstede's theory on cultural dimensions will be used as a main framework for ...
    • The need for sustainable development of the small-scale fisheries - A case study from the Northern Province, Sri Lanka. 

      Nimalan, Nadanasabesan (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-11-13)
      The purpose of this master thesis is to explore the present situation of the coastal small-scale fishery in the Northern Province of Sri Lanka and to bring an overall picture of the coastal small-scale fishery. To attain this, a strength, weakness, opportunity and threat matrix was formulated. The study also point out the main bottlenecks of sustainable fishery development. Finally the study recommends ...
    • Vaksinering og smoltifisering av atlantisk laks (Salmo salar L.). Betydning av sjøvannstoleranse for mottakelighet for infeksiøs pankreas nekrose (IPN) 

      Overrein, Mathias (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-11-14)
      Dødelighet hos smolt etter sjøutsett er et stort problem for lakseoppdrettsnæringen, og en betydelig del av all fisk som settes ut i havet når ikke konsum. Nøye overvåking og analysering av smolten gjøres for å sikre at den skal håndtere overgangen fra ferskvann til sjøvann på best mulig måte. Tross dette har man ikke klart å kartlegge nøyaktig hvorfor så mange fisk dør i starten av sjøfasen, og ...
    • Interferon som adjuvant i DNA-vaksine mot ILA-virus hos atlantisk laks (Salmo salar L). Kinetikk i antistoffrespons, effekt på drap av celler som uttrykker antigen og effekt på vekst 

      Bratland, Lisa Charlotte (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-05-26)
      Virussykdommer forårsaker i dag de største tapene i norsk lakseoppdrett og dagens tilgjengelige virusvaksiner er ikke effektive nok til å bekjempe virussykdommene. Den mest effektive virusvaksinen mot virussykdom hos laks i dag er DNA-vaksine mot rhabdoviruset infeksiøs hematopoetisk nekrose virus (IHNV), men det viruset finnes ikke i europeisk lakseoppdrett. Robertsen´s forskningsgruppe jobber med ...
    • Effekt av interferon-plasmider på ekspresjon av antiviralt Mx-protein i pankreas og beskyttelse mot SAV3-infeksjon hos atlantisk laks (Salmo salar L.) 

      Jenssen, Iris (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-11-15)
      Pankreassykdom (PD) forårsakes av salmonid alfavirus (SAV) og er den mest alvorlige virussykdommen for norsk lakseoppdrett. Sykdommen har de siste årene ført til store økonomiske tap i næringen, samt fiskevelferdsmessige problemer. Den viktigste faktoren for å bekjempe fiskesykdommer er forebyggende tiltak, der vaksinering av fisken er et av de viktigste tiltakene. I Norge finnes det godkjente ...
    • Mikrobiell stabilitet og kjemisk sammensetning i hydrolysat fra Calanus finmarchicus 

      Jørstad, Torunn Johansen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-05-15)
      Calanus finmarchicus (raudåte) er den mest tallrike av alle marine skalldyrarter, med en stående bestand på cirka 70-80 millioner tonn i det Nordiske hav. Siden ny bærekraftig innhøstingsteknologi er utviklet for arten, er det mulig å utnytte denne ressursen kommersielt. I dag produseres olje fra C. finmarchicus, og har flere dokumenterte helseeffekter. Ved produksjon framstilles fire ganger mer ...
    • Antimikrobielle peptider i O-skjell, Modiolus modiolus 

      Rødum, Inger Kristine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-05-29)
      I en tidligere studie utført på O-skjell (Modiolus modiolus) har antimikrobiell aktivitet blitt påvist i en rekke vevekstrakter, deriblant fra hemocyttene. En videreføring av dette arbeidet har ført til isoleringen av flere antimikrobielle peptider samt karakterisering av partielle N-terminale sekvenser. Dette masterprosjektet har hatt som hensikt å følge opp disse funnene ytterligere ved å påvise ...
    • Co-operatives in small-scale aquaculture. A case study of the yellow croaker aquaculture fishery in Ningde City of Fujian Province in China 

      Yu, Tianyu (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-08-25)
      The SSF contributed a lot to the whole world for hum food consumption and employment. However the problems of poverty and food safety and security in SSF also catch many people’s attention to their livelihood now and in future. Coupled with the fish resources collapse in coastal area and the decrease of use of Coastal for fishing, their situation become worse. FAO recommended the fisheries cooperatives ...
    • Implementation of the Ecosystem Approach to Fisheries in the North-East Atlantic. A case study of how the Joint Norwegian-Russian Fishery Commission has worked with the EAF 

      Voronova, Olga (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-08-20)
      The Ecosystem Approach in Fisheries became a worldwide trend. More and more countries are adopting and developing this in management framework with different rate of success. There is a widespread agreement about the necessity of a new fisheries management strategy, which is taking into account food web linkages and human activity, which may affect sustainability of ecosystem. However, there ...
    • Snow crab (Chionoecetes opilio) interactions with bottom trawls and possible conflicts between trawl fleets and pot fisheries in the Northeast Barents Sea 

      Luettel, Allison (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-08-15)
      Approximately two decades ago, snow crab (Chionoecetes opilio) were discovered in the Barents Sea. The areas in which they have come to establish themselves, in many instances, overlaps with areas trawled by the commercial groundfish fleet, consequently, leading to interactions between snow crab and bottom gear. Snow crabs, which after settling to the bottom go through a series of molts in order to ...
    • Climate change alters the structure of arctic marine food webs due to poleward shifts of boreal generalists 

      Kortsch, Susanne; Primicerio, Raul; Fossheim, Maria; Dolgov, Andrey V.; Aschan, Michaela (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2015-09-02)
      Climate-driven poleward shifts, leading to changes in species composition and relative abundances, have been recently documented in the Arctic. Among the fastest moving species are boreal generalist fish which are expected to affect arctic marine food web structure and ecosystem functioning substantially. Here, we address structural changes at the food web level induced by poleward shifts via ...
    • Stubborn fuel tax concessions: The case of fisheries in Norway 

      Isaksen, John Roald; Hermansen, Øystein; Flaaten, Ola (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2014-11-22)
      In the context of the abolition of traditional subsidies, this paper discusses the persistence of the major remaining subsidy scheme in Norwegian fisheries: exemption from fuel taxes. This reimbursement scheme stems from the late1980s, and has persisted since then under different governments. This paper gives the background to this support against theoretical predictions of the subsidy's effects on ...
    • Kvalitetsforbedring og miljøgevinster i norsk villfisksektor – Kvalitetsforbedring i fangstoperasjoner. Sluttrapport 

      Esaiassen, Margrethe; Akse, Leif; Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Joensen, Sjurdur; Midling, Kjell Øyvind (Research report; Forskningsrapport, 2013-09-13)
      Gjennom erfaring, kunnskapsutvikling og effektiv forvaltning er viktige fiskebestander nå i godt hold og kvotene er økende. Utfordringen er å utnytte den gunstige ressurssituasjonen til å skape produkter som har høy verdi for konsumentene og god lønnsomhet for næringsaktørene. Nøkkelen ligger i å forbedre og stabilisere kvaliteten på råvarene og sikre en optimal leveringsdyktighet slik at råvarenes ...
    • Verktøy for å måle fiskekvalitet - basert på forbrukernes oppfatning (Fase 1 – Forprosjekt). Sluttrapport 

      Nilsen, Heidi; Esaiassen, Margrethe; Østli, Jens; Nøstvold, Bjørg Helen; Pleym, Ingelinn Eskildsen; Reynisson, Eyjólfur; Skjelvareid, Martin Hansen; Heia, Karsten (Research report; Forskningsrapport, 2014-10-16)
      Ved å ha et enkelt verktøy til bruk ved vurdering av kvalitet på fisk i disk kan man sikre at fisk som tilbys forbrukerne har god kvalitet. Det er imidlertid vanskelig å måle fiskekvalitet. Samtidig er det behov for et verktøy for å evaluere kvaliteten på fisken som omsettes. Butikkansatte har behov for å vurdere om fisken holder god nok kvalitet ved mottak og når den skal legges i disken. Mattilsynet ...
    • Interkommunale planleggingsprosesser – et bedre verktøy for lokalitetstilgang 

      Robertsen, Roy; Kvalvik, Ingrid; Andreassen, Otto; Hersoug, Bjørn; Johnsen, Jahn Petter (Research report; Forskningsrapport, 2014-10-07)
      Interkommunalt samarbeid i sjø er relativt nytt i forhold til interkommunalt samarbeid på andre områder. Det er likevel klart at mange kommuner, særlig små distriktskommuner mangler eller har liten plankompetanse og derfor kan ha stor nytte av samarbeid på plansiden. En utfordring med interkommunal planlegging er imidlertid spørsmålet om kommunal styring. For politisk ledelse i kommunen vil det ofte ...
    • Rettslig rammeverk for norsk havbruksnæring - Kartlegging av dagens status 

      Solås, Ann-Magnhild; Hersoug, Bjørn; Andreassen, Otto; Tveterås, Ragnar; Osmundsen, Tonje; Sørgård, Bjørn; Karlsen, Kine Mari; Asche, Frank; Robertsen, Roy (Research report; Forskningsrapport, 2015-06-12)
      Ambisjoner om videre vekst i norsk havbruksnæring har vært hyppig uttalt, både av næringen selv, og av skiftende regjeringer. Sentralt er at næringen skal gis muligheten til vekst, så lenge det skjer innenfor miljømessige bærekraftige rammer. Dette kan betraktes som en politisk målsetting for norsk havbruksnæring. Men næringens muligheter for vekst avgjøres ikke av politiske målsettinger alene. Andre ...
    • Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Diseases: Effects, Mechanisms and Dietary Relevance 

      Mæhre, Hanne K; Jensen, Ida-Johanne; Elvevoll, Edel Oddny; Eilertsen, Karl-Erik (Journal article; Tidsskriftartikkel; Peer reviewed, 2015-09-18)
      ω-3 fatty acids (n-3 FA) have, since the 1970s, been associated with beneficial health effects. They are, however, prone to lipid peroxidation due to their many double bonds. Lipid peroxidation is a process that may lead to increased oxidative stress, a condition associated with adverse health effects. Recently, conflicting evidence regarding the health benefits of intake of n-3 from seafood or ...
    • From controversy to dialog in aquaculture 

      Karlsen, Kine Mari; Andreassen, Otto; Hersoug, Bjørn (Research report; Forskningsrapport, 2015-07)
      The Norwegian government has great ambitions for growth and development in the Norwegian aquaculture industry. At the same time, the aquaculture industry also encounters significant opposition by different stakeholders and is undoubtedly controversial. The aquaculture industry contributes to regional and social development in the Arctic, and supplies highly demanded seafood. On the other hand, the ...
    • Hva begrenser tilgangen på sjøareal til havbruksnæringen? 

      Hersoug, Bjørn; Andreassen, Otto; Johnsen, Jahn Petter; Robertsen, Roy (Research report; Forskningsrapport, 2014-08-13)
      Prosjektet har hovedfokus på havbruksnæringens lokalitetstilgang sett i lys av økt arealbehov ut fra havbruknæringens ønske om vekst. Denne veksten er ikke uproblematisk, for bruk av kystsonen utfordres av mange interesser og brukerere. De siste årene har bærekraftig utvikling av næringen hatt sterkt fokus, hvor klare miljøutfordringer relatert til påvirkning av villaks, luseproblematikk, forurensing, ...
    • Fettsyresammensetning hos atlantisk laks (Salmo salar L.) fôret med ulike mengder langkjedede omega-3 fettsyrer 

      Evje, Iselin Birthe Stock (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-05-22)
      Sammendrag Fisk blir anbefalt til humant konsum i hovedsak grunnet det høye innholdet av de langkjedede omega-3 fettsyrene eikosapentaensyre (EPA, 20:5n-3) og dokosaheksaensyre (DHA, 22:6n-3). Disse fettsyrene er utgangspunktet for biologisk aktive molekyler (fettsyrehormoner) som virker dempende på betennelsesreaksjoner (inflammasjon). Vegetabilske oljer inneholder ikke EPA og DHA, men omega-6 ...