dc.contributor.advisor | Arbo, Peter | |
dc.contributor.author | Kjørsvik, Audun Grøntoft | |
dc.date.accessioned | 2018-01-23T12:18:32Z | |
dc.date.available | 2018-01-23T12:18:32Z | |
dc.date.issued | 2017-05-15 | |
dc.description.abstract | Målet med denne studien er å skaffe et overblikk over hvordan statusen er for den norske næringen innenfor dyrking av makroalger. Makroalger som også kalles for tang og tare er den nyeste satsingen innenfor norsk akvakultur. Dette er akvatiske plantelignende organismer som deles inn i tre hovedgrupper: Grønne, røde og brune makroalger. Historiske sett er makroalger en ressurs som er blitt utnyttet til en rekke forskjellige formål, som medisin, brennstoff, fôr, direkte konsum og ingredienser. Asiatiske land har alltid vært de største utnytterne av denne ressursen, men interessen og etterspørselen etter makroalger har også spredt seg til vestlige land. Hovedbestanddelen kom tidligere fra høsting av ville alger, men det har blitt nødvendig å dyrke makroalger for å møte den stadig økende etterspørselen og dekker nå om lag 95 % av den globale etterspørselen. Makroalger har et bredt spekter av bruksformål fra fôr- og matindustri til kosmetikk og bioenergi. Dyrking av makroalger er i dag en stor global industri og stod for om lag 25 % av den globale produserte biomassen fra akvakultur i 2014.
Den norske akvakulturnæringen har hatt eventyrlig suksess de siste tiårene, noe som også har ført til kultivering av en rekke andre marine arter. I Norge har det de siste årene vært betydelige politiske signaler og optimisme rundt dyrking av makroalger. For å kunne praktisere dyrking av makroalger kreves det konsesjon og de første kommersielle konsesjonene ble utdelt i 2014. Antallet tildelte konsesjoner og etablering av nye selskaper har siden 2014 økt betraktelig, og det er i dag 23 selskaper med konsesjon i Norge. I dag er det kun sukkertare og butare som dyrkes i betydelige volumer, men det forskes også på dyrking av flere andre arter.
Funnene i denne oppgaven har vist at norske dyrkere, så vel som europeiske, i stor grad er i en forsøksfase. En god del av utfordringene næringen har hatt er i stor grad blitt løst, men for at ambisjonene om dyrking av makroalger på industrielt nivå skal oppfylles gjenstår det fortsatt mange utfordringer ut over hele verdikjeden som må løses. Regulerende organer har også utfordringer som må løses med hensyn til å effektivisere behandlingsprosessen av konsesjonssøknader. Det er dog en rekke forskningsprosjekter, kunnskapsbaser og samarbeider mellom næringsaktører og forskningsinstitusjoner som jobber mot å løse disse utfordringene. Dyrking av makroalger har en plass i norsk akvakultur med gode framtidsutsikter. Men for å skape et nytt oppdrettseventyr slik næringen er blitt omtalt som, vil det kreves nye investeringer, forskning og kartlegging av de ulike aspektene ved alle ledd i verdikjeden. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/12024 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2017 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3961 | |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 | en_US |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 | en_US |
dc.title | Dyrking av makroalger. En ny vekstnæring? | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |