Hvordan styrte Nasjonal samling den kommunale forvaltningen i Hamar fra 1940 til 1945
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/1327Dato
2007-11-12Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Andresen, Ørnulf WikstrandSammendrag
Avhandlingen dreier seg om Nasjonal Samlings (NS) kommunepolitikk i Hamar fra 1940 til krigens slutt og det påfølgende rettsoppgjøret etter tyskernes kapitulasjon. Sentralt i avhandlingen er å finne ut på hvilken måte denne politikken ble praktisert for kommunen.
Oppmerksomheten rettes mot hvordan NS-regimet forsøkte å styre kommunens virksomhet etter omlegging av lokalforvaltningen høsten 1940. Nyordningen av kommunen innebar at det såkalte førerprinsippet ble innført og demokratiet som styreform ble suspendert. Nå lå vedtaksretten hos ordføreren som tok avgjørelsene i alle saker. Ordførerens vedtaksbøker er sentrale fordi det er gjennom disse vi får vite hvordan han styrte Hamar kommune.
I avhandlingen forsøker jeg å finne svar på i hvilken grad NS-regimet lyktes med sine merkesaker og om nyordningen representerte brudd eller kontinuitet i forhold til kommunens førkrigspolitikk.
Det vil også bli vurdert hvor sterkt NS sto og hvordan partiets rekrutteringsgrunnlag og politiske rolle var i Hamar. I denne sammenheng vil den sivile motstandskampen mot NS og okkupasjonsmakten i Hamar bli drøftet.
Til slutt skal vi se hvordan kommuneforvaltningen ble reorganisert etter krigen og hvordan rettsoppgjøret ble for de impliserte parter.
Forlag
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2007 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: