dc.contributor.advisor | Jensen, Ida-Johanne | |
dc.contributor.advisor | Eilertsen, Karl-Erik | |
dc.contributor.advisor | Pedersen, Alice Marie | |
dc.contributor.author | Alvheim, Britt-Nora | |
dc.date.accessioned | 2020-03-12T09:33:15Z | |
dc.date.available | 2020-03-12T09:33:15Z | |
dc.date.issued | 2019-05-15 | |
dc.description.abstract | Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning, fettsyresammensetning og kitininnhold i skallfraksjoner før og etter sitronsyrevask. Standardprotokollene som ble benyttet var: væske-tørrstoffratio (V/TS) 12 ml/g, 0,12 M syrekonsentrasjon, behandlingstid på 2 timer og varmebehandling ved 80 °C i vannbad. Effektene av å variere parameterne: V/TS (6, 9 og 12 ml/g), syrekonsentrasjon (0,0 M, 0,06 M eller 0,18 M) og behandlingstid (1 t) ble undersøkt.
Overordnet trend var at sitronsyrevask resulterte i lavere innhold av aske og høyere innhold av fett. Videre økte relativt proteininnhold stort sett og mengden TAA og EAA ble oppkonsentrert. Fettsyresammensetningen ble lite påvirket av sitronsyrevask, men kitininnholdet ble påvirket i varierende grad. Det kan se ut som at syrevask hadde større effekt i seg selv og at endring av de ulike vaskeparameterne hadde mindre effekt. Det er derfor vanskelig å konkludere med best behandling og næringsinnholdet ved alle betingelsene vil kunne gi et godt produkt. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/17723 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.accessRights | openAccess | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2019 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3960 | |
dc.subject | Sjømatvitenskap | en_US |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 | en_US |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 | en_US |
dc.title | Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |