Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorElvevoll, Edel Oddny
dc.contributor.authorStabell, Rikke
dc.date.accessioned2021-08-31T08:56:59Z
dc.date.available2021-08-31T08:56:59Z
dc.date.issued2021-05-18
dc.description.abstractOmega-3 fettsyrer er i større grad bundet til fosfolipider (PL) enn triacylglyserol (TAG) i umoden silderogn. Fettsyrene EPA (C20:5 n-3) og DHA (C22:6 n-3) er i hovedsak bare å finne i sjømat og disse fettsyrene har flere positive helseeffekter, som kan bidra til å redusere hjerte og karsykdommer. Umoden silderogn har et høyt innhold av celler og inneholder relativt sett lite depotfett og derav høy andel PL. Til tross for kunnskap om verdifullt næringsinnhold er umoden silderogn et lite utnyttet restråstoff. Formålet med denne studien var å ekstrahere lipider fra umoden silderogn med «grønn teknologi», samt analysere fettklasse- og fettsyresammensetningen. «Grønn teknologi» betyr i denne sammenhengen bruk av ikke-klorerte organiske løsemidler. Fettutbyttet i ubehandlet silderogn ekstrahert med Folchs, heptan:isopropanol (2:1, v/v) og etanol var henholdsvis 6,6; 5,1 og 7,1. Fra frysetørket silderogn ble det ekstrahert 15,3% fett med etanol. Den best egnede «grønne» metoden i denne studien var etanolekstraksjon og av kostnadsgrunner bør våt silderogn brukes. Produktet Romega® ble analysert for sammenligning grunnet et angitt 35 % innhold av silderognekstrakt. Fett fra silderogn hadde et høyt innhold av PL (69,4%), sammenlignet med Romega® hvor det ble påvist overraskende lite PL til tross for at det var deklarert 34% fosfolipidinnhold på pakningen. Høyt innhold av frie fettsyrer (FFA) i Romega® kan tyde på at det har skjedd en nedbrytning av eventuelle PL i produktene. Innholdet av TAG var derimot høyt i Romega® sammenlignet med fett fra silderogn. Med bakgrunn i resultatene fra denne studien er det usikkert hvorvidt produktet inneholder deklarert silderognekstrakt. Det ble påvist et høyt innhold av langkjedede flerumettede omega-3 fettsyrer, særlig eikosapentaensyre (12,7%) og dokosaheksaensyre (29,7%), i lipider fra umoden silderogn. Nøytrale lipider (NL) og PL i fettekstrakt fra etanolekstraksjon ble effektivt separert med fast fase ekstraksjon. Fettsyreanalyser av fettklassene viste at PL hadde betydelig høyere mengde EPA og DHA sammenlignet med NL. Basert på anbefalinger fra europeisk myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) vil inntak av 14-36 gram silderogn være nok for å dekke dagsbehovet for EPA og DHA. I tillegg til et høyt innhold av lipider, hadde silderogn en stor mengde essensielle aminosyrer. Umoden silderogn er altså næringsrikt, og lipidene ble effektivt ekstrahert med «grønn teknologi».en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/22316
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectSilderognen_US
dc.subjectLipideren_US
dc.subjectGrønn ekstraksjonen_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.titleLipider i silderogn: Ekstraksjon med "grønn teknologi"en_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)