In vitro fordøyelse av fett fra kiselalgen Porosira glacialis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22321Dato
2021-05-19Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Johnsen, CamillaSammendrag
Behovet for fett som inneholder langkjedede omega-3 fettsyrer i fiskefôr og helsekostprodukter har økt. Fiskeolje som tradisjonelt har blitt brukt i disse produktene er mangelvare og mange har foreslått at primærprodusentene, marine mikroalger, kan dyrkes og brukes til slike formål. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke om fett i mikroalgen P. glacialis, kan fordøyes i et in vitro fordøyelsessystem med pancreatin fra svin. I utgangspunktet skulle lipidspaltende enzymer fra blindsekker undersøkes, men å ekstrahere slike fra blindsekker mislykkedes.
Biomassen av mikroalger som er brukt i denne oppgave, hadde et høyt innhold av vann (91%) og aske (4,3%), men et lavt fettinnhold (6,3%) på tørrstoffbasis eller 0,6% av våtvekt. Det lave innholdet kan forklares med vekstfasen til mikroalgen. Innholdet av LC-PUFA n-3 i P. glacialis besto i hovedsak av 30% EPA og 5% DHA. Det ble påvist et høyt innhold av C16 PUFA som er unikt for de de lavere nivåene i næringskjeden i havet. Fett ekstrahert fra P. glacialis hadde et høyt innhold av frie fettsyrer som også er observert av andre. Fett i både frysetørket og våt intakt P. glacialis ble fordøyd av pancreatin og det viste at det våte materialet ble lettere fordøyd enn det frysetørkede. Triacylglyserol spaltes raskere in vitro med pancreatin til frie fettsyrer enn de polare lipidklassene monogalaktosyldiacylglyserol, digalaktosyldiacylglyserol og fosfatidylglyserol fra kloroplastmembraner.
Basert på resultatene kan man konkludere med at våt intakt P. glacialis blir lettere fordøyd enn frysetørket P. glacialis. I fiskefôr vil det antakelig kunne være bedre å inkludere våt biomasse av mikroalger siden det er så vanskelig å ekstrahere fettet på en enkel måte.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: