Hvordan har sjømatkultur og sjømatkonsum utviklet seg i Japan?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22327Dato
2021-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Larsen, SnorreSammendrag
Det blir i dag understreket at sjømat vil være avgjørende for å mette en voksende
verdensbefolkning og sikre en sunn og god ernæring. Japan har lenge ligget i verdenstoppen
når det gjelder inntak av sjømat per innbygger, og det kan derfor være interessant å se nærmere
på sjømatkultur og sjømatkonsum i Japan. Hva er bakgrunnen for japanernes store appetitt på
sjømat? Hva kjennetegner deres kostvaner? Hvilke matretter er det japanerne tradisjonelt har
foretrukket? Samtidig har Japan i de siste 20 årene opplevd en nedgang i sjømatkonsumet per
innbygger. Dette er i strid med både internasjonale trender og anbefalinger, og oppgaven søker
derfor å finne forklaringer på dette fallet. Et annet viktig spørsmål er hva myndighetene og
sjømataktørene har gjort for å prøve å reversere det fallende sjømatkonsumet. Oppgaven gir en
oversikt over iverksatte tiltak og viser til noen målinger av effekter når det gjelder disse tiltakene
ved å henvise til kilder. Avslutningsvis diskuteres hvilke lærdommer Norge kan trekke, gitt at
det også her i landet er et mål for både myndigheter og sjømatnæring å øke det innenlandske
forbruket av sjømat. Oppgaven er en litteraturstudie basert på et omfattende kildemateriale som
inkluderer japansk statistikk og japanske rapporter.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: