Følges nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika ved urinveisinfeksjon, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjoner ved Føde og Barselavdelingen UNN Tromsø: Kvalitetssikringsprosjekt 2014-19
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22873Dato
2021-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Gimse, Ina KvenshagenSammendrag
Innledning. Resistensutvikling mot antibiotika er et økende problem i Norge og internasjonalt. De viktigste tiltakene for å motvirke resistensutviklingen er å forebygge infeksjoner og begrense antibiotikabruk. Formålet med oppgaven var å studere om nasjonal faglig retningslinje for bruk av antibiotika i sykehus ved urinveisinfeksjon, korioamnionitt, barselfeber og sårinfeksjoner ble fulgt ved Føde og /Barselavdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Tromsø.
Materiale og metode. En kvalitetssikringsstudie hvor opplysninger ble samlet inn retrospektivt fra det elektroniske journalsystemet DIPS. Studiepopulasjonen bestod av 280 gravide og/eller fødende kvinner som ble behandlet poliklinisk eller innlagt ved Føde og Barselavdelingen UNN, Tromsø i 6-års perioden fra 1. januar 2014 til 31. desember 2019. Inklusjonskritertene var alle gravide og/eller fødende kvinner som hadde en av de utvalgte infeksjonsdiagnosenei utvalgt periode.
Resultater. 247 av 280 kvinner inkludert i studien hadde en infeksjon. Av disse hadde 116 UVI, hvor 83 (33,5 %) kvinner hadde infeksjon under svangerskapet. Av 247 hadde henholdsvis 37 og 70 kvinner korioamnionitt og barselfeber. Det var 256 av 280 som ble behandlet med antibiotika. Hele 93 % av disse fikk antibiotika i henhold til nasjonal faglig retningslinje. Før oppstart av antibiotika ble det sikret mikrobiologiske dyrkningsprøver hos 98 % av kvinnene. Revurdering ble foretatt basert på diagnose og mikrobiologisk prøvesvar, og endret antibiotika var hensiktsmessig blant 233 av 256 (91,0 %) av de gravide og/eller fødende kvinnene.
Konklusjon. Vår studie viste at valg av antibiotika ved utvalgte infeksjoner i stor grad (>90 %) var i samsvar med nasjonal faglig retningslinje. Dette gjelder både for empirisk startvalg og ved revurdering av valg av antibiotika. Resultatene fra denne kvalitetssikringsstudien viser at Føde- og Barselavdelingen har gode rutiner for å sikre prøver til mikrobiologisk diagnostikk og valg av antibiotika ved behandling av utvalgte infeksjoner.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: