Show simple item record

dc.contributor.advisorEnget Jensen, Torill
dc.contributor.advisorRylander, Charlotta
dc.contributor.authorPaulsen, Elise Marlen
dc.date.accessioned2022-05-19T05:44:19Z
dc.date.available2022-05-19T05:44:19Z
dc.date.issued2021-05-16en
dc.description.abstractFormål: Hensikten med denne oppgaven var å undersøke sammenhengen mellom prediagnostisk inntak av vitamin D og insidens av kreft i tykk- og endetarm (CRC), kreft i tykktarm, kreft i høyre- eller venstre side av tykktarm og kreft i endetarm. Metode: Data fra 95416 kvinner som deltok i den norske Kvinner og kreft-studien ble inkludert. Sammenhengen ble undersøkt ved bruk av to repeterte målinger på inntak av vitamin D og Cox proporsjonale hasard regresjonsanalyser. Under oppfølgingstiden fikk 1774 kvinner CRC. Resultat: 5 µg økning i inntak av vitamin D ble assosiert med redusert risiko for kreft i tykk- og endetarm samt kreft i tykktarm, henholdsvis (HR=0.96. KI,0.92-1.00, p=0.03) og (HR=0.95. KI,0.90-0.99, p=0.02). Videre ble også høyt inntak (≥20 µg) sammenlignet med lavt inntak (<10 µg) assosiert med redusert risiko for CRC (HR=0.86. KI, 0.66-0.98, p=0.03). Middels inntak (10-19 µg) sammenlignet med lavt inntak (<10 µg) ble assosiert med redusert risiko for kreft i høyre side av tykktarm (HR=0.72 KI,0.56-0.93, p=0.01). Konklusjon: Inntak av vitamin D ble assosiert med redusert risiko for CRC, kreft i tykktarm, og kreft i høyre side av tykktarm. Det ble ikke funnet sammenheng med kreft i venstre side av tykktarm eller kreft i endetarm. Oppgaven indikerer at vitamin D har ulik sammenheng med ulike tarmavsnitt.en_US
dc.description.abstractAim: The aim of this thesis was to examine the association between prediagnostic vitamin D intake and risk of colorectal cancer (CRC), colon cancer, proximal cancer, distal- and rectal cancer. Methods: Data from 95416 participants in the Norwegian Woman and Cancer Cohort Study were included, and multivariable Cox proportional hazard regression models were used to investigate the vitamin D intake with the use of two repeated measurements. During follow-up there were 1774 incidents of CRC. Results: An inverse association between 5 µg increase in vitamin D intake and risk of CRC and colon cancer was observed (HR=0.96. KI,0.92-1.00. P=0.03) and (HR=0.95. KI,0.90-0.99. P=0.02) respectively. Furthermore, high vitamin D intake (≥20 µg) compared to low (<10 µg) was associated with reduced risk of CRC (HR=0.86. KI, 0.66-0.98, p=0.03). Medium intake of vitamin D (10-19 µg) compared with a low (<10 µg) was associated with reduced risk of proximal cancer (HR=0.72 KI,0.56-0.93, p=0.01). Conclusion: Vitamin D intake was associated with reduced risk of CRC, colon cancer, and proximal cancer. No association was observed between vitamin D intake and risk of distal- and rectal cancer. Vitamin D intake may have different effects in the different subsites of colon and rectum.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/25183
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDERN-3900
dc.subjectVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US
dc.subjectVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nutrition: 811en_US
dc.subjectVitamin Den_US
dc.subjectInntak av vitamin Den_US
dc.subjectTykk- og endetarmskreften_US
dc.subjectKolorektal kreften_US
dc.subjectHøyresidig tykktarmskreften_US
dc.subjectProksimal kreften_US
dc.subjectVenstresidig tykktarmskreften_US
dc.subjectDistal kreften_US
dc.subjectEndetarmskreften_US
dc.subjectRektal kreften_US
dc.titlePrediagnostisk inntak av vitamin D og insidens av tykk- og endetarmskreft i den norske Kvinner og kreft-studien (NOWAC)en_US
dc.typeMastergradsoppgaveno
dc.typeMaster thesisen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)