Tidsbruk i fyllingslegging med moderne- og konvensjonell teknikk
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/25936Date
2022-04-28Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Abstract
Innledning:
Fyllingsterapi utgjør en stor andel av tannlegers arbeidshverdag, og det finnes flere ulike måter å legge fylling på. I denne undersøkelsen er det gjort en sammenligning av tidsbruken mellom moderne ett-steg adhesiv med bulk-fill fyllingsteknikk og konvensjonell tre-stegs adhesiv med skrålagsfyllingsteknikk. Dette kan gi relevant informasjon om hvilken av metodene som kan være relevante med hensyn til å spare tid for behandler og operasjonstid for pasienten. Det forkortede tidsbruket kan også ha en positiv virkning på både økonomi, effektivitet og ergonomi. Nullhypotesen var at det er ingen forskjell i tidsbruk mellom moderne- og konvensjonell teknikk.
Metode:
Trettien tredje års tannlegestudenter fylte to 5 mm dype klasse II kaviteter, med to ulike metoder og beskrev tidsbruket på begge øvelsene. Øvelse I gikk ut på å applisere ett-stegs selvetsende adhesiv, flytende bulk-fill kompositt som grunnlag og viskøs kompositt som dekklag okklusalt. Kaviteten for øvelse II ble selektivt etset, applisert med to-stegs selvetsende adhesiv, også fylt med viskøs kompositt lagt i tynne skrå lag. Tidsbruket ble registrert og sammenlignet med Student ́s t-test.
Resultater:
Øvelse II tok gjennomsnittlig 28,2% lengre tid enn øvelse I (p < 0.001). Noen deltakere brukte derimot lengre tid på moderne teknikk (øvelse I), enn konvensjonell teknikk (øvelse II).
Konklusjon:
Moderne kompositt teknikk med ett-stegs adhesiv og flytende base bulk-fill viser seg å være mindre tidkrevende enn konvensjonell teknikk med tre-stegs adhesiv teknikk og konvensjonell viskøs kompositt lagt i skrålag.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: