PSA-måling og prostatakreft – overdiagnostisering og overbehandling?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29625Dato
2013-09-03Type
Journal articleTidsskriftartikkel
Peer reviewed
Sammendrag
MATERIALE OG METODE - Data for insidens, overlevelse og dødelighet ble innhentet fra offentlige registre. Antallet utførte PSA-tester ble samlet inn fra norske laboratorier. Fylkesvise rater av PSA-prøver og korrelasjon med insidensrater for prostatakreft og kirurgirater ble undersøkt. Utviklingen for Sogn og Fjordane, som har landets høyeste forekomst av prostatakreft, ble kartlagt særskilt. Det ble gjennomført en nettbasert utspørring om fastlegenes holdninger og praksis.
RESULTATER - Antallet PSA-tester økte betydelig i perioden 1999 – 2011 og tilsvarte testing av 45 % av den samlede mannlige befolkningen over 40 år i Norge i 2011. Antallet PSA-tester i 2011 korrelerte med fylkesvis forekomst av prostatakreft i tidsperioden forut (Pearsons r = 0,41). Korrelasjonen mellom kreftforekomst og kirurgiske inngrep var 0,66. I Sogn og Fjordane er forekomst og overlevelse av prostatakreft sterkt økende, mens dødeligheten er på nivå med dødeligheten i landet for øvrig. Fastlegene etterkommer ofte pasientenes ønske om PSA-testing og finner det vanskelig ikke å henvise videre der det er forhøyede verdier.
FORTOLKNING - Den økte forekomsten av prostatakreft har trolig sammenheng med omfanget av PSA-testingen. Etterlevelse av retningslinjene for testing bør bli bedre, og klinikere kan praktisere en mer avventende holdning til videre behandling ved forhøyet PSA-verdi.