Show simple item record

dc.contributor.advisorEllingsen, Kristen Albert
dc.contributor.authorTapio, Anita
dc.date.accessioned2024-06-27T07:02:37Z
dc.date.available2024-06-27T07:02:37Z
dc.date.issued2024-05-15en
dc.description.abstractDenne masteroppgaven ser på vertskap i reiselivsnæringen og faktorer som kan fremme vertskap blant sesongansatte. Gjennom anvendelse av et teoretisk rammeverk om vertskap, identifiseres fem faktorer som antas å aktivere vertskap blant sesongansatte. Gjennom kvalitative intervjuer ble informantene introdusert for faktorene, slik at deres perspektiver kunne belyse betydningen av faktorene i praksis. De fem faktorene for å fremme vertskap hos sesongansatte er: o Bedriften og organisasjonskulturen o Vertskapsfokusert opplæring o Rekrutteringsprosess og personlige egenskaper o Rolleavklaring og emosjonelt arbeid o Ledelse og kollegastøtte Funnene bekreftet at de fem faktorene bidrar til å fremme vertskap blant sesongmedarbeidere. Tre nye faktorer eller supplementer til faktorer ble identifisert: «teambygging og det sosiale», «bedriftens verdier og stolthet» og «tilhørighet». Rekrutteringsprosess og ansettelse av sesongmedarbeidere med vertskapelige egenskaper, ble ansett som den viktigste faktoren av informantene. Imidlertid gjennomførte ikke alle reiselivsbedriftene referanseintervjuer. Det kunne gitt dem mer sikkerhet i forhold til valg av personer med rette egenskaper. God opplæring, effektive systemer, håndbøker og rutiner i reiselivsbedriften kan gi overskudd og rom for sesongansatte til å være gjestfrie. Mer fokus på onboarding og kollegastøtte vil også være grunnleggende faktorer for suksess i vertskapsarbeidet. Økt bevissthet blant reiselivsbedrifter om hvilke faktorer som fremmer vertskap hos sesongansatte vil være avgjørende for fremtidig gjestetilfredshet.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/33949
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.rights.holderCopyright 2024 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDREI-3901
dc.subjectVertskapen_US
dc.subjectSesongansatteen_US
dc.subjectSesongsvingninger i reiseliveten_US
dc.subjectKommersielt vertskapen_US
dc.subjectGjestetilfredsheten_US
dc.titleØKT FOKUS PÅ VERTSKAP HOS SESONGANSATTE - EN NØKKEL TIL FORBEDRET GJESTETILFREDSHET I REISELIVSBEDRIFTEN?en_US
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveno


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)