Show simple item record

dc.contributor.advisorSantos, Jorge
dc.contributor.advisorBorit, Melania
dc.contributor.authorRagnhildstveit, Jonas
dc.date.accessioned2024-09-07T04:05:16Z
dc.date.available2024-09-07T04:05:16Z
dc.date.issued2024-05-15en
dc.description.abstractProduksjon av laks i Norge vokser for hvert år, og er en sentral del av nasjonal og internasjonal matproduksjon. Økt produksjon fører til utfordringer knyttet til fiskevelferd, parasitter og høy dødelighet. Det blir derfor stilt strenge krav fra staten til oppdrettsnæringen. Oppdrettsnæringen søker etter løsninger for å imøtekomme statlige krav, men også for å sikre en sikker og effektiv drift lokalt. Jeg ønsker derfor å undersøke i hvilken grad KI-teknologi blir brukt i oppdrettsnæringen. Masteroppgaven bruker metoden hierarkisk oppgaveanalyse (HTA) for å undersøke hvilke arbeidsoppgaver som kan inneholde KI-teknologi i produksjon av laks. Jeg har også gjennomført en litteraturundersøkelse (rapid literature review, RLR) for å undersøke om det er sammenheng mellom forskning på KI internasjonalt og akvakultur. Resultatene i denne masteroppgaven viser at de er muligheter for kunstig intelligens teknologier i alle ledd i produksjonskjeden til laks og kan i noen tilfeller erstatte behovet for menneskelig arbeidskraft. Mesteparten av satsingen og forsking i internasjonal akvakultur og produksjonskjeden til laks er rettet mot matfiskleddet. Maskinlæring er en av de viktigste kunstig intelligens teknologien. Ikke KI-teknologien Internet of Things er en teknologi som er viktig for utviklingen av KI-teknologier som maskinlæring. Samspillet mellom KI-teknologi og ikke KI-teknologi for utviklingen av sterkere KI-teknologi i akvakultur internasjonalt og produksjonskjeden til laks.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/34550
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.rights.holderCopyright 2024 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectAkvakulturen_US
dc.subjectAquacultureen_US
dc.subjectArtificial Intelligence (AI)en_US
dc.subjectHierarchical Task Analysis (HTA)en_US
dc.subjectKunstig Intelligens (KI)en_US
dc.subjectMachine Learning (ML)en_US
dc.subjectProduksjon av laksen_US
dc.subjectRapid Literature Review (RLR)en_US
dc.titleHvordan brukes kunstig intelligens (KI) i oppdrettsnæringen for laks? En analyse av produksjonskjeden fra egg til salgen_US
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveno


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)