Innvandreres vei til lederstillinger og styreverv i Norge. En studie av et lederutviklingsprogram for høyt utdannede innvandrere
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/6065Dato
2014-01-09Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Pilares, Leona ViloriaSammendrag
Den globale utviklingen berører oss alle, på godt og vondt. Den økonomiske virkningen av denne utviklingen har satt sitt preg på ulike deler av det norske samfunnet. Denne masteroppgaven presenterer en studie av mobiliseringsprosjektet Global Future som ble etablert i forbindelse med behovet for en høyt kompetent arbeidskraft i det norske arbeidslivet, fortrinnsvis i næringslivet. Prosjektet kan sies å være et utslag av den globale utviklingen, og handler om rekruttering av høyt utdannede innvandrere i lederstillinger og styreverv i det norske arbeidslivet gjennom prosjektets lederutviklingsprogram. I det norske arbeidslivet (og særlig i næringslivet) gis det klart uttrykk for behov for mangfold ikke bare generelt, men også på høyere nivå, det vil si i ledelse og styrer. Samtidig er det mye som tyder på at det nesten er umulig for en del høyt utdannede innvandrere – som innehar mye av det som mangfoldbegrepet tilsier – å komme seg inn i det norske arbeidslivet i det hele tatt. Global Future, med sitt mål om å få rekruttert inn innvandrere i sentrale stillinger i det norske arbeidslivet, kan dermed karakteriseres som et ambisiøst prosjekt.
I denne masteroppgaven undersøkes innholdet i lederutviklingsprogrammet. Metodene det bygger på drøftes i forhold til hvordan deltakerne oppfatter intensjonene som ligger bak dem, hvordan de anvendes i praksis og hvordan de blir tatt i mot i offentligheten. Videre, ved å analysere de resultatene prosjektet har generert så langt, synliggjøres de utfordringene som deltakerne står overfor i arbeidslivet. Disse spørsmålene/temaene undersøkes og utforskes i denne masteroppgaven og settes i sammenheng med spørsmålet om hvorvidt dette prosjektet er en effektiv måte for deltakerne å komme til lederstillinger og styreverv i det norske arbeidslivet på, samt også med tanke på mulige prosessuelle endringer i samfunnet.
Spørsmålene/temaene jeg ønsker å undersøke, illustrerer mitt ønske om å analysere forholdene knyttet til dem i forhold til samfunnsprosesser som involverer forholdet aktør-struktur. Det teoretiske rammeverket som benyttet i denne oppgaven består dermed av praksisteori – hvor hverdagsliv og politikk er sentrale begreper; og de tre fasene i Berger & Luckmanns konstruksjonssyntese – eksternalisering, objektivering og internalisering. Funnene i denne oppgaven spenner i stor grad rundt hvordan deltakerne i prosjektet opplever metodene i prosjektets lederutviklingsprogram. Da det kan være forskjeller mellom deltakerne – både med tanke på området de har opprinnelse fra, yrkeserfaring, språkbeherskelse i norsk, botid i Norge, fagbakgrunn, osv – kan deres opplevelser av metodene være svært varierende. Funnene spenner i tillegg rundt metodenes virkning i forhold til resultatene som prosjektet har generert så lang.
Målet med denne masteroppgaven er å bidra til å kaste lys over et mobiliseringsprosjekt som Global Future som gjennom sine forhandlinger og metoder prøver å få rekruttert inn høyt utdannede innvandrere i sentrale stillinger i det norske arbeidslivet. Det er også meningen i denne masteroppgaven å belyse spørsmål knyttet til hvor vidt høyt utdannede innvandrernes deltakelse i prosjektet kan påvirke integreringspolitikken i Norge på sikt.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2014 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: