Grønt reiseliv: Turisme utenfor allfarvei. En studie av gårdsdrift i møte med reiselivet
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/6463Dato
2014-05Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Blandhoel, BirgitteSammendrag
Denne oppgaven handler om hva som skjer når gårdbrukere i Troms starter med turisme som tilleggsnæring ved siden av det tradisjonelle landbruket. Gjennom et bredt teoretisk og metodisk inntak har jeg prøvd å belyse de mangslungne og komplekse prosessene, relasjonene og samarbeida som dannes i oppstarten av gårdsturisme. Samtidig dreier denne studien seg om en form for helhetlig bygdeutvikling sett gjennom prosjekt: Grønt reiseliv – gårds- og bygdeutvikling i Troms. Dette prosjektet ledes av Fylkesmannens landbruksavdeling i Troms, og forsøker å balansere og manøvrere mellom nasjonale agendaer og forventninger, og lokale behov og innspill, som prosjektet identifiserer underveis.
Fokuset i oppgaven dreier seg i all hovedsak om gårdbrukerne i den tidlige fasen av det jeg vil kalle komplekse entreprenørprosesser. Med et utvidet syn på entreprenørskap søker jeg å beskrive gårdbrukernes motiver og verdier som gnisten og energien bak nyskaping. Jeg ønsker også å belyse spenningene som oppstår i ulike møter, og barrierene gårdbrukerne opplever i utviklingen av reiselivsrelatert næring. I utforskningen av nyskaping og entreprenørprosesser synes nettverk og tilgang på ulike samarbeid og kontakter å være knyttet til både muligheter og utfordringer. Studien taler for et mer nyansert blikk på hva de ulike samarbeidsformene kan bidra med i nyskapingsarbeid.
Videre viser studien at reiselivets fokus på steders særpreg og fortrinn ofte er opphav til en ny bevisstgjøring og refleksjon rundt identitet og kultur, hvor gårdbrukerne benytter både materielle og immaterielle ressurser på gården i utvikling og kommersialisering av nye produkter og opplevelser. Oppgaven forsøker å synliggjøre hvordan det å kombinere gårdsdrift og turisme innebærer et spenningsfelt mellom to verdisfærer – spenninger som ofte bunner i at en skal forvalte to svært forskjellige virksomheter samtidig. I sammenvevingen mellom arbeid, livsstil og hjem kommer nye dilemmaer til overflaten, både relatert til identitet, men også til reiselivet nye fordringer og krav.
Oppgavens ambisjon er å utforske nyskapingens kår og virke. Jeg søker å vise hvordan kreativitet kommer til uttrykk som prøving, feiling og ikke minst som tøying av grenser, der ”det nye” fremkommer gjennom stadig improvisering og som trinnvise tilsvar på utfordringer som oppstår. I lys av dette ønsker jeg å bidra med en større forståelse for hvordan nyskaping foregår, og hvordan det å legge til rette for gårdsturisme som tilleggsnæring krever sensitivitet for de spesifikke utfordringene som aktørene står i.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2014 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: