Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOlsen, Ragnar Ludvig
dc.contributor.authorJohnsen, Camilla
dc.date.accessioned2021-08-31T09:14:42Z
dc.date.available2021-08-31T09:14:42Z
dc.date.issued2021-05-19
dc.description.abstractBehovet for fett som inneholder langkjedede omega-3 fettsyrer i fiskefôr og helsekostprodukter har økt. Fiskeolje som tradisjonelt har blitt brukt i disse produktene er mangelvare og mange har foreslått at primærprodusentene, marine mikroalger, kan dyrkes og brukes til slike formål. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke om fett i mikroalgen P. glacialis, kan fordøyes i et in vitro fordøyelsessystem med pancreatin fra svin. I utgangspunktet skulle lipidspaltende enzymer fra blindsekker undersøkes, men å ekstrahere slike fra blindsekker mislykkedes. Biomassen av mikroalger som er brukt i denne oppgave, hadde et høyt innhold av vann (91%) og aske (4,3%), men et lavt fettinnhold (6,3%) på tørrstoffbasis eller 0,6% av våtvekt. Det lave innholdet kan forklares med vekstfasen til mikroalgen. Innholdet av LC-PUFA n-3 i P. glacialis besto i hovedsak av 30% EPA og 5% DHA. Det ble påvist et høyt innhold av C16 PUFA som er unikt for de de lavere nivåene i næringskjeden i havet. Fett ekstrahert fra P. glacialis hadde et høyt innhold av frie fettsyrer som også er observert av andre. Fett i både frysetørket og våt intakt P. glacialis ble fordøyd av pancreatin og det viste at det våte materialet ble lettere fordøyd enn det frysetørkede. Triacylglyserol spaltes raskere in vitro med pancreatin til frie fettsyrer enn de polare lipidklassene monogalaktosyldiacylglyserol, digalaktosyldiacylglyserol og fosfatidylglyserol fra kloroplastmembraner. Basert på resultatene kan man konkludere med at våt intakt P. glacialis blir lettere fordøyd enn frysetørket P. glacialis. I fiskefôr vil det antakelig kunne være bedre å inkludere våt biomasse av mikroalger siden det er så vanskelig å ekstrahere fettet på en enkel måte.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/22321
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.accessRightsopenAccessen_US
dc.rights.holderCopyright 2021 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectFiskeri- og havbruksvitenskapen_US
dc.subjectPorosira glacialisen_US
dc.subjectLipideren_US
dc.subjectIn vitro fordøyelseen_US
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920en_US
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920en_US
dc.titleIn vitro fordøyelse av fett fra kiselalgen Porosira glacialisen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)