dc.contributor.advisor | Peter, Arbo | |
dc.contributor.author | Larsen, Snorre | |
dc.date.accessioned | 2021-09-01T05:49:13Z | |
dc.date.available | 2021-09-01T05:49:13Z | |
dc.date.issued | 2021-06-03 | en |
dc.description.abstract | Det blir i dag understreket at sjømat vil være avgjørende for å mette en voksende
verdensbefolkning og sikre en sunn og god ernæring. Japan har lenge ligget i verdenstoppen
når det gjelder inntak av sjømat per innbygger, og det kan derfor være interessant å se nærmere
på sjømatkultur og sjømatkonsum i Japan. Hva er bakgrunnen for japanernes store appetitt på
sjømat? Hva kjennetegner deres kostvaner? Hvilke matretter er det japanerne tradisjonelt har
foretrukket? Samtidig har Japan i de siste 20 årene opplevd en nedgang i sjømatkonsumet per
innbygger. Dette er i strid med både internasjonale trender og anbefalinger, og oppgaven søker
derfor å finne forklaringer på dette fallet. Et annet viktig spørsmål er hva myndighetene og
sjømataktørene har gjort for å prøve å reversere det fallende sjømatkonsumet. Oppgaven gir en
oversikt over iverksatte tiltak og viser til noen målinger av effekter når det gjelder disse tiltakene
ved å henvise til kilder. Avslutningsvis diskuteres hvilke lærdommer Norge kan trekke, gitt at
det også her i landet er et mål for både myndigheter og sjømatnæring å øke det innenlandske
forbruket av sjømat. Oppgaven er en litteraturstudie basert på et omfattende kildemateriale som
inkluderer japansk statistikk og japanske rapporter. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/22327 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | no |
dc.rights.holder | Copyright 2021 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3960 | |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 | en_US |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 | en_US |
dc.title | Hvordan har sjømatkultur og sjømatkonsum utviklet seg i Japan? | en_US |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | no |