Prisforhandling for nye legemidler i spesialisthelsetjenesten Er det sammenheng mellom fremforhandlet rabatt og prisforhandlingstid?
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/29472Dato
2022-05-16Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Forfatter
Rafiq, SaniaSammendrag
Bakgrunn: Kostnadseffektive legemidler er en forutsetning for offentlig finansiering av nye legemidler til bruk i spesialisthelsetjenesten i Norge. Prisforhandling med leverandørselskapene utføres av Sykehusinnkjøp HF på vegne av de regionale helseforetakene. I en prisforhandling tilbyr leverandørene en konfidensiell tilbudspris, og dersom den ikke regnes som kostnadseffektiv kan det resultere i at pasienter ikke får tilgang til legemidler som kunne hatt helsegevinst for dem. I 2021 gjaldt dette 38% av legemidlene som ble behandlet i systemet Nye Metoder.
Formål: Primærmålet er å undersøke om det er en sammenheng mellom rabatt og prisforhandlingstid. Sekundære målene er å undersøke variabler som bidrar til rabatten som mottas i en prisforhandling, undersøke om det er sammenheng mellom maksimalpris og saksbehandlingstid og undersøke om noen leverandører konsekvent bruker lenger tid enn andre for å gi en tilbudspris.
Metode: Data er hentet fra prisnotater og dokumenter med konfidensiell prisinformasjon1. Det er blitt utført hovedkomponentanalyse (PCA), betaregresjonsanalyse og deskriptive fremstillinger.
Resultater: Analysen viser at den relative rabatten er større når leverandørene bruker mindre tid på å gi en tilbudspris. Analysen viser også at det er en svak sammenheng mellom økende rabatt og økende maksimalpris. Det er holdepunkter for at total saksbehandling for et legemiddel øker med økende maksimalpris.
Konklusjon: På grunn av konfidensialitet knyttet til prisinformasjon og lite data, gir ikke denne studien signifikante funn og resultatene må tolkes med varsomhet. Tilsynelatende ulike resultater fra analysemetodene, hovedkomponentanalyse og betaregresjon, tyder imidlertid på at det er flere faktorer enn hva vi hadde tilgang til som kan påvirke tilbudsprisen og derav rabatten som mottas i en prisforhandling. Det kan også være en rekke konfidensielle bedriftsinterne forhold som kan ha betydning, men disse har vi ikke kjennskap til og det er rimelig å anta at slike forhold vil forbli konfidensielle. Dermed er det krevende å belyse problemstillingen med kvantitative metoder alene.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2022 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: