Kvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodning
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34666Dato
2024-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Den store forekomsten av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) langs kysten og elvene i
Norge har siden 2017 ført til stor oppmerksomhet rundt arten. Det har vært innført flere tiltak
for bekjempelse av den invaderende arten, hvor fokuset har vært å forhindre mest mulig fisk i
å gyte. Fisken har blitt sett på som et problem, og ikke blitt forvaltet som en potensiell
ressurs. Dette studiet ble gjennomført for å øke kunnskapen om kvalitetsendringer under
kjønnsmodning av pukkellaks, med tanke på å kunne utnytte den som mat.
For å kunne utnytte pukkellaksen best mulig som en ressurs, er det viktig å kjenne hvordan
sammensetning og kvalitetsegenskaper endres når fisken går fra sjø og opp i elv for å gyte. I
denne oppgaven er det utviklet et system for gradering av kjønnsmodning for pukkellaks.
Fisken ble delt inn i fire ulike grupper; Fisk Med Kjønnsmodningsgrad (FMK) 0 1, 2 og 3,
basert på fiskens ytre kjennetegn. Det er videre sett på hvordan sammensetningen (fett, vann,
protein og aske) og fargen i filet endres gjennom kjønnsmodningen. I tillegg er det sett på
kvalitetsendringer under kjølelagring av tint fisk.
Vanninnholdet i pukkellaks økte signifikant under kjønnsmodning, mens protein-, fett- og
askeinnholdet ble redusert. Innholdet av flerumettede (PUFA) og mettede fettsyrer (SFA) ble
redusert fra FMK 0 til FMK 1 og deretter ble den stabilisert. Innholdet av monoumettede
fettsyrer (MUFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1, og videre redusert til FMK 2.
Pukkellaksen har lavere innhold av SFA, MUFA og PUFA enn både oppdrettslaks og villaks,
men fortsatt vil et daglig inntak av 138 g FMK 0 eller 250 g FMK 3 dekke det daglige
behovet for eikopentosansyre (EPA) og doksaheksaensyre (DHA). Når det gjelder farge
hadde FMK 3 signifikant lavere rødfarge enn de andre gruppene.
Ved start av kjølelagring hadde FMK 0 bedre kvalitet i henhold til metoden Filetindeks enn
de øvrige gruppene. Kvaliteten til alle gruppene ble forringet gjennom lagringen, men
forringelsen var relativt liten. Dette kan skyldes at fisken var fryst og tint før kjølelagringen.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: