Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEsaiassen, Margrethe
dc.contributor.advisorOlsen, Stein Harris Olsen
dc.contributor.advisorTobiassen, Torbjørn
dc.contributor.advisorSiikavuopio, Sten Ivar
dc.contributor.advisorJensen, Tonje Kristin
dc.contributor.authorFrimanslund, Jarle Stigum
dc.contributor.authorHosen, Emil
dc.date.accessioned2024-09-11T04:05:47Z
dc.date.available2024-09-11T04:05:47Z
dc.date.issued2024-05-15en
dc.description.abstractDen store forekomsten av pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) langs kysten og elvene i Norge har siden 2017 ført til stor oppmerksomhet rundt arten. Det har vært innført flere tiltak for bekjempelse av den invaderende arten, hvor fokuset har vært å forhindre mest mulig fisk i å gyte. Fisken har blitt sett på som et problem, og ikke blitt forvaltet som en potensiell ressurs. Dette studiet ble gjennomført for å øke kunnskapen om kvalitetsendringer under kjønnsmodning av pukkellaks, med tanke på å kunne utnytte den som mat. For å kunne utnytte pukkellaksen best mulig som en ressurs, er det viktig å kjenne hvordan sammensetning og kvalitetsegenskaper endres når fisken går fra sjø og opp i elv for å gyte. I denne oppgaven er det utviklet et system for gradering av kjønnsmodning for pukkellaks. Fisken ble delt inn i fire ulike grupper; Fisk Med Kjønnsmodningsgrad (FMK) 0 1, 2 og 3, basert på fiskens ytre kjennetegn. Det er videre sett på hvordan sammensetningen (fett, vann, protein og aske) og fargen i filet endres gjennom kjønnsmodningen. I tillegg er det sett på kvalitetsendringer under kjølelagring av tint fisk. Vanninnholdet i pukkellaks økte signifikant under kjønnsmodning, mens protein-, fett- og askeinnholdet ble redusert. Innholdet av flerumettede (PUFA) og mettede fettsyrer (SFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1 og deretter ble den stabilisert. Innholdet av monoumettede fettsyrer (MUFA) ble redusert fra FMK 0 til FMK 1, og videre redusert til FMK 2. Pukkellaksen har lavere innhold av SFA, MUFA og PUFA enn både oppdrettslaks og villaks, men fortsatt vil et daglig inntak av 138 g FMK 0 eller 250 g FMK 3 dekke det daglige behovet for eikopentosansyre (EPA) og doksaheksaensyre (DHA). Når det gjelder farge hadde FMK 3 signifikant lavere rødfarge enn de andre gruppene. Ved start av kjølelagring hadde FMK 0 bedre kvalitet i henhold til metoden Filetindeks enn de øvrige gruppene. Kvaliteten til alle gruppene ble forringet gjennom lagringen, men forringelsen var relativt liten. Dette kan skyldes at fisken var fryst og tint før kjølelagringen.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/34666
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universitetno
dc.rights.holderCopyright 2024 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960
dc.subjectpukkellaksen_US
dc.subjectkvaliteten_US
dc.subjectkvalitetsendringen_US
dc.subjectfiletindeksen_US
dc.subjectfargemålingen_US
dc.subjectkjemisk sammensetningen_US
dc.subjectkjønnsmodningen_US
dc.titleKvalitetsendringer hos pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) i forbindelse med kjønnsmodningen_US
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveno


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Med mindre det står noe annet, er denne innførselens lisens beskrevet som Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)